2024.04.18. - Andrea, Ilma

Grammy 2011: Megvannak a gyõztesek

Grammy 2011: Megvannak a gyõztesek
Egyesek szerint a díjak több mint fél évszázados történetében talán most volt a legkevesebb meglepetés, mások viszont úgy látják ennek éppen az ellenkezõje történt. Ez a szép az egészben!

A legtöbb (öt) díjjal befutó Lady Antebellum countrycsapat sikere nem okozott megrázkódtatást. Örömteli a rockerek jó szereplése, a zene gyõzelme, hogy nem nyerte túl magát a tízszeres jelölt Eminem. A keserû pirulát Katy Perrynek kellett lenyelnie, aki díj nélkül távozott (kisebb lesz a mellbõsége, de azért marad neki).
A rockzene diadalához a veteránok (Jeff Beck, Neil Young és Paul McCartney) jelentõsen hozzájárultak. S most a részletek: a Lady Antebellumé az öt között az év dalának és lemezének Grammyje, Eminem fõdíjat nem gyûjtött be, de a rap két fõ díját hazavihette. Örvendetes a szimpatikus és kitûnõ John Legend rhythm and blues énekes három díja. Említsük meg, hogy jutott Grammy Rihannának, aki decemberben a BS-ben koncertezik. Esperanza Spalding lett az év felfedezettje.

A Muse The Resistance címû lemeze a legjobb rock album. Élete elsõ Grammyjére rászolgált Neil Young a legjobb rockdal kategóriában az Angry Worlddel. Nem lehet csalódott a kizárólag kora szerint nyugdíjas Jeff Beck gitárfenomén sem, hiszen több jelölés után végül kettõ jutott neki, ezzel össze díjainak száma hétre nõtt. Ezen kívül komoly szerepet vállalt Herbie Hancock: Imagine címû Grammy-díjas felvételén is.

A Beatles Grammyjeit is gyarapította Paul McCartney a Helter Skeleerrel - elvitte a a szóló rock vokál trófeáját többek között Eric Clapton, Neil Young, Robert Plant elõl. Több díjat nyert a The Black Keys. A várakozásnak megfelõen nagy siker volt az operáció után lábadozó Aretha Franklin tiszteletére elõadott blokk Christina Aguilera, Florence Welch, Jennifer Hudson, Martina McBride és Yolanda Adams elõadásában. Nagy durranás volt Mick Jagger elsõ itteni fellépése (az Everybody Need Somebody To Love címû nótát énekelte), akárcsak Barbara Streisand és Bob Dylan produkciója.

Nem kapta meg a várt posztumusz díjat Michael Jackson trackja a férfi popkategóriában. A popkategóriában is remekelt, majd dzsesszel duplázott Herbie Hancock. A hard rock nyertese, a Them Crooked Vultures olyan nagyágyúkat pipált le, mint a Stone Temple Pilots, az Alice in Chains vagy Ozzy Osbourme. A metal szekcióban az Iron Maiden a Kornnal, a Megadeth és Slayer ellenében lett befutó. A rhythm and blues kategória nyertesei között van Fantasia, a zseniális Sade a nõk, Usher a férfiak között. Ezúttal rap kategóriában láthattuk-hallhattuk nyertesként is a szépséges Alicia Keyst Jay Z párjaként.

A dzsessz hõsei Grammyéknél: a The Stanley Clarke Band, Dee Dee Bridgewater (énekesnõ), s a már említett Herbie Hancock hangszeres szólista – mindnyájan voltak koncertvendégeink.
A két év híján százesztendõs Pinetop Perkins blueszongorista érdemeihez kétség sem fér, néhány éve már nyert a tradicionális kategóriában, de aligha bánja az ismétlést. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy megemlítsük azokat, akik az általa vert seregben találhatók: a herfli-zseni, James Cottont és Charlie Musswelwhite-ot. A kortárs blues nyertese Buddy Guy gitárvirtuóz Living Proof albuma mellett Kenny Wayne Shepherd, Solomon Burke és Dr John lemeze is kitûnõ teljesítmény.

Nincs rekflektorfényben (érdemtelenül) a világzene kategória: nagy örömünkra Bartók Béla nagy amerikai híve, Béla Fleck bendzsós nyert (õ is koncertezett pár éve…). A rock diadalát hozta a hosszú videofilmek versenye: a When You’re Strange a felejthetetlen Doorsnak állít emléket. Az értékek és veszteségek számbavétele – elsõsorban az érintettek részérõl - természetesen hátra van.