2024.03.29. - Auguszta

Ki lájkolja a halott sztárokat?

Ki lájkolja a halott sztárokat?
Egy ismerõsöd felnyom egy YouTube videót a sztárról, aki éppen elhunyt. Belekukkantasz, tudomásul veszed, majd tovább nézegetsz valami felvételt egy vicces macskáról a ventillátoron.

Idõnként valaki feldobja, és rendszerint parttalan vitákba torkollik a probléma, hogy az internet és a szociális hálózatok éppen tönkretesznek valamit: nyomtatott sajtót, intimitást, mûveltséget, mélyebb emberi kapcsolatokat, realitás-érzéket. Viszont nem igazán esik szó arról, hogy a világháló megváltoztatja azt is, ahogyan a gyászhoz viszonyulunk. Hogyan is mûködik ez?
Lájkolod a halott hírességeket?

Linket kapsz a Twitteren egy számodra fontos kulturális magazintól, pletykablogtól, hírportáltól, amelyet követsz. Megtudod belõle, hogy XY híresség (aki népszerû volt gyerek- vagy kamaszkorod egyik jelentéktelen idõszakában) az Örök Vadászmezõkre távozott. Nem nagyon ráz meg a dolog. Normális hétköznapokon úgy gondolod, hogy

Fõleg, hogy az illetõ híresség öreg volt, vagy régóta beteg, vagy õ kereste a bajt!

Esetleg elgondolkodsz azon, hogy ki is volt ez a meghalt alak, mert nem igazán emlékszel rá. Ugyanez Facebookon: egy ismerõsöd felnyom egy YouTube videót a sztárról, aki éppen elhunyt. Belekukkantasz, tudomásul veszed, majd tovább nézegetsz valami felvételt egy vicces macskáról a ventillátoron.

Aztán elkezdõdik valami. A Twitteren egyre többen „re-twittelik” a hírt, a Facebookon megosztják, és gyászos hümmögésekkel meg RIP-ekkel kommentálják. Hamarosan minden tele lesz az elhunytnak tulajdonított idézetekkel, karrierjének fontos állomásait jelzõ videókkal, és három-négy szóba sûrített félokos emlékezésekkel.

Ekkor megállsz egy pillanatra. Ha ennyi ember számára fontos volt az illetõ, és láthatóan gyászolják, akkor lehetséges, hogy egy érzéketlen tuskó vagy, aki csak úgy elsiklik egy ilyen világrengetõ probléma fölött? Nem, az nem lehet.

Kényelmetlenül érzed magad. Elõször is, talán úgy gondolod, hogy a gyász az intim szférához tartozik, és akkor az is az intim szféra része lenne, ha téged rohadtul nem érdekel, hogy valami dúsgazdag vénember, akinek mindene megvolt az életben, kiadta a lelkét, miközben te a villanyszámla miatt aggódsz, és eseménytelenek a hétköznapjaid. De közben látod, hogy mások nem így gondolják.