2024.04.20. - Tivadar

8,8-as erõsségû földrengés rázta meg Japánt

8,8-as erõsségû földrengés rázta meg Japánt
Nagyon erõs, 8,8-as erõsségû földrengés rázta meg 2011 március 11-én Japán északkeleti partvidékét, a fõvárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tûz keletkezett.

Jelentõs károkat okozott Japán északkeleti részén a nagy erejû földrengés és az azt követõ cunami - közölte Kan Naoto miniszterelnök.

Az eddigi adatok szerint legkevesebb negyven ember halt meg, tucatnyian eltûntek, sok a sérült. A kormányfõ hozzátette, hogy nukleáris létesítmények nem sérültek meg, radioaktív anyag nem került a levegõbe.
Edano Jukio kormányszóvivõ elmondta: katonákat küldenek a térségbe, hogy segítsék a mentést.

Kiterjesztették a cunamiriadót

Cumaniriadót rendeltek el pénteken - a japán földrengést követõen - a Csendes-óceán teljes partvidékére - közölte az amerikai szökõárfigyelõ központ.

A Hawaii-szigeteken lévõ intézet által kiadott riasztás kiterjed Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére.

A 8,9-es erõsségû rengés a tengeren hatalmas - a 10 métert is elérõ - szökõárt idézett elõ Japán északkeleti partjainál. Az ország egész csendes-óceáni partjára vonatkozóan kiadták a cunamiriadót. A szökõár hömpölyög a szárazföld belseje felé, elsodor mindent, ami az útjába kerül, tüzeket okoz.

A földdel keveredett víztömeg már több embert maga alá temetett. Egy halálos áldozatról biztosan tudnak már.

Tokióban és környékén négymillió ember otthonában szûnt meg az áramszolgáltatás.

Az ország északi részén a vasúti hálózat több szakaszon megrongálódott, leálltak a szuperexpresszek. Kigyulladt a Tokió melletti Csiba olajfinomító üzem. Automatikusan leálltak az atomerõmûvek.

Bezárt a tokiói Narita repülõtér, az utasoknak el kellett hagyniuk az épületeket. Leálltak a tokiói metrójáratok és a helyi érdekû vasutak is.

Nyolc katonai repülõgép szállt fel, hogy a levegõbõl felmérje a károkat.

A kormány válságtanácskozást tart. A kabinet szerint lehetséges, hogy lesz további szökõár.