2024.04.20. - Tivadar

X-Faktor: Elvesztette látását Vastag Tamás

X-Faktor: Elvesztette látását Vastag Tamás
Az X-faktoros Vastag Tomi teljesen megvakul - szerencsére csak átmenetileg, de a saját bõrén tapasztalta meg, milyen ezzel a fogyatékossággal élni.

Az X-Faktor után rövid idõre megszakadt a kapcsolat Vastag Tomi és mentora, Keresztes Ildikó között, ám miután sikerült tisztázniuk a köztük húzódó félreértést, újra minden tökéletes és összhangban van. Mondhatni: vakon megbíznak egymásban, és ezúttal ezt szó szerint kell érteni! A tehetségkutató legifjabb felfedezettje és mentora ugyanis részt vettek a egy különleges kampányban.
A kampány részeként kipróbálhatták, milyen az, amikor egy kutya lát helyettük, valamint felváltva bízták magukat a másikra néhány órára.A kezdeményezés fõ célja a vakvezetõ kutyák képzésének támogatása volt, hisz még mindig csak elenyészõ számú kutyát tudnak egy év alatt kiképezni ahhoz képest, amennyire szükség lenne.

Az ismert magabiztosság mindkettejüket elhagyta, lépteik bizonytalanná váltak, ám érdekes, hogy míg Tomi csak toporgott a fekete szemkötõben, addig mentora vakon is ugyanolyan határozott volt, mint amilyennek ismerjük, egészen addig, míg a villamosra kellett felszállnia.

„Fel se tudjuk fogni, hogy milyen szinten tudja megkönnyíteni egy embernek az életét egy ilyen kis négylábú” - lelkendezik az énekesnõ, aki köztudottan nagy rajongója a kutyáknak, és a vakvezetõs élmény után még inkább tiszteli ezeket a segítõket.

Tomi azonban még a kutyával sem találta meg önmagát, leginkább az zavarta, hogy teljesen elveszítette az irányérzékét: „az ötödik lépésnél már nem tudod, hogy most valóban egyenesen mész, vagy pedig valamilyen kilengéssel elindultál valamelyik irányba” - mondja.

A két sztár kiválóan mutatta meg, mi mindennel kell a vakoknak megküzdeniük a hétköznapok során, rengeteg olyan dologra figyeltek fel, ami látóként fel sem tûnik, pontosabban teljesen természetesnek vesszük õket. Gondoltak már például arra, hogy hogyan hívnak telefonon taxit, vagy hogyan derítik ki segítség nélkül, hogy hány óra van?

Mostantól kezdve egyre több híresség fog feltûnni hasonló helyzetben, hogy segítsenek abban a kampányban, amelynek célja, hogy közelebb hozzák az egészséges emberekhez azokat, akik valamilyen fogyatékkal próbálnak teljes életet élni.