2024.03.29. - Auguszta

Elhunyt a leghíresebb Cicamica

Elhunyt a leghíresebb Cicamica
Életének 92. évében 2011. 06. 11-én szombat délután elhunyt Szöllõsy Irén Jászai-díjas bábmûvész, kiváló mûvész.

Szöllõsy Irén 1920. február 14-én született Budapesten. Pályáját 1946-ban kezdte a Nemzeti Színházban, majd három évvel késõbb az Állami Bábszínház társulatához szerzõdött. Pályája során megformálta Tarahovszkaja A csuka parancsára címû darabjának cárkisasszonyát, Gozz-Heltai A szarvaskirály Angéláját, de volt Titánia és Hermia a shakespeare-i Szentivánéji álomban, valamint Bartók A csodálatos mandarinjában.
Látható volt Kencefice szerepében a Gabbe-Tótfalusi-féle Hamupipõkében, a Gulliver Liliputban címû elõadásban és a Háry János Örzséjeként is.

A televízióban a Bálint Ágnes által írt Futrinka utcában õ mozgatta Cicamica figuráját, és õ szólaltatta meg kedves, türelmes hangján is. Emellett Tóth Eszter Zsebtévéjében is nagy sikereket aratott Bunyó Bálint, a sündisznócska és Csupafül megformálójaként. A bábszínészképzõ tanfolyamon is tanított.

Munkásságát 1953-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, majd 1967-ben megkapta a bábszínházi aranygyûrût, 1981-ben érdemes mûvész, 1989-ben kiváló mûvész címet kapott. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.