2024.03.29. - Auguszta

Szerelem a föld alatt - közel 1200 éve, kézen fogva temették el a párt

Szerelem a föld alatt - közel 1200 éve, kézen fogva temették el a párt
Kézen fogva, a temetõ egyik központi helyén temették el a VIII. században azt a fiatal párt, amelynek azóta is szerelmesen összebújó maradványaira a 47-es út szélesítése során bukkantak rá.

A temetõk feltárásához szokott szakemberek is meghatódtak, amikor különleges sírra bukkantak Békéscsaba és Mezõberény között 2011 szeptemberében.

Az út szélesítése során az építõkkel párhuzamosan a régészek is megkapták a terepet.
- Tudtuk, hogy a környéket már az avar korban is lakták, mégis véletlenül bukkantunk a temetõ nyomaira – mesélte Liska András, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának régésze. Tizenhat sírt tártak már fel, mire a központi helyen lévõ sír megnyitásakor megindító látvány tárult eléjük. A fiatal párt az oldalukra fektetve temették el, kezüket összekulcsolták, arcukat egymás felé fordították, és a nõ egyik keze a férfi vállán nyugodott.

- Külsérelmi nyomokat nem találtunk rajtuk, s mivel a halál után a temetésre általában rövid idõn belül sor került, feltételezzük, hogy egyszerre vihette el õket valamilyen járvány. Bár a sírban talált leletek szerint nem gazdag párról volt szó, a szerelmesek halála annyira megérinthette a közösséget, hogy szeretetbõl és tiszteletbõl ástak nekik közös sírhelyet, nem tették õket egyenként ládába, pedig több koporsós sírt is találtunk – magyarázta a régész.

A fiatalok szájába egy-egy aranyérmét helyeztek, ami a hitük szerint a révész fizetsége volt, ennyiért vitte õket át a Styx folyón a túlvilágra.

- Névre utaló nyomok nincsenek, és a halottak iránti tiszteletbõl ennyi idõ múlva sem érezzük magunkat feljogosítva arra, hogy névadásra vállalkozzunk – szögezte le Liska András.