2024.03.29. - Auguszta

Sörkollektor a házátetõre - magyar találmány!

Sörkollektor a házátetõre - magyar találmány!
Frédi bácsi ugyan ki nem állja a sört - kiskõrösiként a borra esküszik - most mégis lázasan gyûjti a sörösdobozokat. Az ezermester ezekbõl készített napkollektort, így nem keveset spórol a fûtésen. Végy néhány száz - már üres - félliteres sörösdobozt, illeszd ezeket csõformába, fesd le feketére, majd tedd egy keretbe, és helyezd ki „napelemként” a háztetõre! A többit bízd a napra!

A dobozokban keletkezett meleg levegõt vezesd a lakásba, és a sörösdobozok fûtik a házat - nagyjából ennyi a recept, amivel energiát spórol most kiskõrösi háztartásában Markó Ferenc.
- Az ötlet nem enyém, csak kiviteleztem – szabadkozik Frédi bácsi, aki januárban hallott elsõ alkalommal a sörkollektorokról, amikor elõadást tartott Kiskõrösön Herbert Ferenc, a Megújuló Energia Kutatóhely vezetõje. Frédi bácsi azonnal tudta, hogy neki kell egy ilyen.

- Problémát csak az okozott, hogy nem iszom sört, de hát ezért vannak a jó barátok. Már csak azért is segítettek, mert kíváncsiak voltak, hogy tényleg lehet-e energiát megtakarítani sörösdobozokkal - nevet a környezetében csak Frédi bácsinak hívott ezermester, akinek vasipari múltja miatt nem okozott gondot a kollektorgyártás. Mindamellett hozzáteszi: az elkészítése idõigényes, de olyan pofonegyszerû, hogy csak a lusta embernek nem lesz kollektora. Az ezermester 320 hibátlan dobozból készült, 3x1,25 méteres „melegítõje” olyan sikert aratott a baráti körben, hogy jelenleg éppen tíz újabb kollektorhoz gyûjtik a sörösdobozokat Kiskõrösön. Haveroknak, rokonoknak, szomszédoknak is kell belõle.

- Nálam a tetõnek arra a részére került, ahová délután süt a nap - magyarázza lelkesen a mûködését. – A 23 fokos levegõ mûanyag csövön érkezik a tévészobába, mintha egy meleg levegõt befúvó légkondi mûködne a helyiségben.

Frédi bácsi kollektora profi szerkezet, ezért nem volt olcsó: 140 ezerbe került a szigetelõanyag, a horganyzott fémkeret, a ventilátor, a pévécécsövek, a hõszabályozó. De jóval olcsóbban is kivitelezhetõ, akár a ház körül található anyagokból is.

- Egyre drágább az energia, és a fûtésszámlát ilyen pofonegyszerûmegoldásokkal is lehet csökkenteni. /borsonline/