2024.04.25. - Márk

Kiszabadult a börtönbõl Csábi Bettina

Kiszabadult a börtönbõl Csábi Bettina
Cs. Bettina 2011 december 6-án szabadon távozhatott a kecskeméti börtönbõl.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság ugyanis másodfokon enyhített a szigorú kényszerintézkedésen, és házi õrizetbe helyezte a bokszolónõt. Sápadtan, smink nélkül lépett ki Bettina a Mátyási utcai épületbõl, ahová aznap reggel vonult be Stadler József, és ahol Zuschlag János takarítja a börtönirodákat. A hat másik emberrel együtt adócsalással gyanúsított korábbi ökölvívó-világbajnok az ügye kapcsán semmilyen érdemi kérdésre nem volt hajlandó válaszolni.
- Elõször fogalmam sem volt, miért vittek el a pénzügyõrök - emlékezett vissza Cs. Bettina. - Rossz érzés volt olyan miatt õrizetbe kerülni, amit el sem követtem. Szerencsére mindenki normálisan viselkedett velem, betartották az eljárási szabályokat, és a börtönben is korrekten zajlott az eljárás. Én pedig igyekeztem elviselni a körülményeket.

Bettina úgy pakolt össze az elfogása napján a lakásban, hogy délután megy az óvodába a kislányaiért. Nem gondolta volna, hogy ehhez képest két hétig lesz rács mögött. Kétszemélyes cellába került, de nem sokat beszélgetett a zárkatársával.

– A másodfokon eljáró megyei bíróság arra hivatkozva enyhített a kényszerintézkedésen, hogy a gyanúsítottnak két kiskorú gyermeke van, a négyéves ikerlányok édesapja szintén letartóztatásba került, a gyerekek gondozását pedig egészségi állapota miatt a nagymama hosszabb ideig nem tudja vállalni – mondta a döntést követõen Sárközy Szabolcs, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szóvivõje. Rögtön hozzátette azonban: a bûncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja továbbra is fennáll.

A bíróság szerint Cs. Bettina esetében változatlan a szökés, elrejtõzés és az eljárás akadályozásának veszélye is, a házi õrizet azonban elegendõ ezek kivédésére, s megoldható, hogy a korábbi sportoló folyamatosan a nyomozók rendelkezésre álljon. Annál is inkább, mert Bettina nem hagyhatja el a bajai lakását, csak hétköznapokon 9-tõl 11 óráig. Ekkor sem mehet el Bajáról, viszont biztosítani tudja a mindennapi életéhez szokásosan szükséges vásárlásokat, illetve orvoshoz is mehet. A kényszerintézkedés január 6-ig szól, azt követõen pedig felülvizsgálja a megyei bíróság.

Tudott a csalásról?

Miközben Cs. Bettina házi õrizetbe került, a pénzügyõrök folytatják az adócsalás miatti nyomozást és az újabb gyanúsítottak kihallgatását. A bûncselekmény modellezését egy, az ügyben érintett, de magát megnevezni nem kívánó kecskeméti ügyvéd vállalta a Borsnak. Eszerint a gabonát egy szlovák cég nevében vásárolták Romániában: az uniós adószabályok szerint nettó áron. Csakhogy a gabona nem Szlovákiába, hanem Magyarországra került, ahol az ügyben érintett cégek már 25 százalékos áfával számláztak ténylegesen tovább a vevõknek. A forgalmi adót pedig be kellett volna fizetniük az adóhivatalnak.

Ekkor jött a trükk: fiktív cégeket iktattak közbe, és úgy tüntették fel, mintha a gyanúsítottak cégei ezektõl vették volna meg – még az eladás elõtt – Magyarországon a gabonát. Így viszont a tényleges eladás miatt keletkezett 25 százaléknyi áfa befizetése mellett a fiktív ügyletek miatt „jogosan” igényeltek vissza ugyancsak 25 százalékot az adóhivataltól. A befizetési kötelezettség és a visszaigénylés eredõje nulla, így tisztán a zsebükben maradt az áfa. Összesen 650 millió forint.

A gyanú szerint a gabonát P. Lászlóné vásárolta Romániában, majd két értékesítési szálon került forgalomba Magyarországon. Egyrészt M. Tamás, másrészt Cs. Bettina és a férje, K. István közös cége közvetítette az árut belföldön. Így náluk jelentek meg a fiktívnek mondott számlák is. Amirõl – vélik a nyomozók – nemcsak K. Istvánnak, hanem a feleségének, Cs. Bettinának is tudnia kellett (jelenleg „K. István és társai” néven fut a nyomozás). /borsonline.hu/