2024.04.23. - Béla

Pornó helyett valóságshow szex a menõ

Pornó helyett valóságshow szex a menõ
A fiatalokat nem igazán érdeklik a komoly mûfajok, inkább az animációs filmekért és a realitykért rajonganak. Ugyanakkor szeretnek arról beszélni, amit a képernyõn láttak, különösen, ha szex is van a mûsorban – derül ki az MTV Hungary által végzett kutatásából, amelyet a 15-24 éves korosztály körében végzett.

Bár a képernyõ elõtt töltött idõ a televízió és a monitor között egyre inkább megoszlik, még mindig a TV a legnépszerûbb médium a fiatal korosztály körében, akik saját bevallásuk szerint hetente átlagosan 17,5 órát töltenek a képernyõ elõtt.
Míg a 25 évnél idõsebbek legnagyobb arányban a hír- és ismeretterjesztõ mûsorokért, vagy filmnézés kedvéért ülnek a képernyõ elé, a fiatalokat kevésbé érdeklik a komoly programok. Inkább választanak rajzfilmeket helyette; a vizsgált korosztály közel fele szívesebben kapcsolja be a tévét egy-egy animációs sorozat kedvéért, mint a 25 év felettiek. Így nem meglepõ az sem, hogy az újabb gyártású, fanyar humorra, gúnyra épülõ rajzfilmek spontán ismertsége a 15-24 évesek körében a legmagasabb.

A realityk, valóságshow-k szintén kedvelt mûfajok a fiatalok, különösen a lányok körében. Arra kérdésre, hogy miért nézik realityket, a legnagyobb arányban a vicces jeleneteket, illetve az emberi kapcsolatok és veszekedések ábrázolását emelték ki. Míg a fiatal férfiak körében a szexualitás megjelenítése egy-egy mûsorban szintén kifejezetten hangsúlyos, a tizen- és huszonéves lányok számára még mindig a szerelem az egyik legérdekesebb tartalom.

A szex megjelenésével kapcsolatban érdekes adat, hogy a direkten ábrázolt szexuális tartalommal, azaz a pornóval kapcsolatban a fiatal korosztály nemre való tekintet nélkül a legkisebb arányban elfogadó csak, míg a 35 fölöttiek körében ez a szám már lényegesen magasabb. Ugyanakkor a fiatalkori szex következményeivel foglalkozó, reality jellegû mûsorok megfogják õket, amit azzal indokolnak, hogy ezek a sorozatok jó beszédtémául szolgálnak, elsõsorban a lányok számára.