2024.04.19. - Emma

Eurovíziós Dalfesztivál 2012: A Compact Disco képviseli Magyarországot

Eurovíziós Dalfesztivál 2012: A Compact Disco képviseli Magyarországot
A magyar nemzeti döntõben, a közszolgálati televízióban élõben sugárzott A Dal címû showmûsorban a nyolc finalista mezõnyét a nézõk sms-szavazatai szûkítették négyre, majd közülük a zsûri választotta ki a Compact Disco elõadásában a Sound of Our Hearts címû dalt, amelynek szerzõi: Pál Gábor, Sándor Attila, Walkó Csaba és Lotfi Behnam.

A legjobb négybe bejutott még Molnár Ferenc Carameltõl a Vertigo, Heincz Gábor "Bigától" a Learning To Let Go, valamint a Király testvérek Untried címû dala.
A legjobb négybe bejutott még Molnár Ferenc Carameltõl a Vertigo, Heincz Gábor "Bigától" a Learning To Let Go, valamint a Király testvérek Untried címû dala.

"Mi az eurovíziós versenybe is azért neveztünk be, amiért négy évvel ezelõtt megalakultunk: visszaadni a Magyarországon az elmúlt években lejáratott igényes popzene megbecsülését. Már az elõdöntõ után, az internetre kikerült videónak köszönhetõen nemcsak itthonról, hanem külföldrõl, például Spanyolországból és Görögországból is rengeteg kedvezõ visszajelzést kaptunk" - mondta Lotfi Behnam, a Compact Disco vezetõje, a groove-ok, extra zenei sávok, effektek felelõse korábban az MTI-nek.

Mint mondta, májusban Bakuban sem lehet más a céljuk, mint a zenéjüket mindenféle jelentõsebb körítés nélkül megmutatni, és felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon is születnek igényes popprodukciók.

A Compact Disco a magyar elektronikus zenei színtér egyik legtehetségesebb képviselõje. 2008-ban alakult meg, eddig két stúdióalbumot készített: a Steroid 2009-ben, a II-es lemez tavaly jelent meg a CLS Music kiadásában. A zenekarban Lotfi Behnam mellet Pál Gábor billentyûs hangszereken játszik, Sándor Attila basszusgitározik és Walkó Csaba énekel.

A zsûriben Wolf Kati, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi magyar indulója, Csiszár Jenõ rádiós mûsorvezetõ, Rakonczai Viktor zeneszerzõ és Rákay Philip, az m1/m2 intendánsa kapott helyet.

A Magyar Televízió és az MTVA tavaly decemberben meghirdetett nemzeti versenyébe 170 pályázó összesen 202 dalt küldött, közülük húszan jutottak a végsõ szakaszba. A nyolcas finálé mezõnye két elõdöntõ után alakult ki.

Idén 43 ország vesz részt az Európai Mûsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen. A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Bakuban, mert tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyert Running Scared címû dalával. Az már eldõlt, hogy a Magyarországot képviselõ dal a május 22-i elsõ elõdöntõben fog elhangzani. Az idei versenyben olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. elõtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.



A Compact Disco együttes Sound of Our Hearts címû számát adja elõ MTI Fotó: Zih Zsolt