2024.03.28. - Gedeon, Johanna

48 évesen meghalt Whitney Houston

48 évesen meghalt Whitney Houston
Meghalt Whitney Houston amerikai énekesnõ - jelentette be helyi idõ szerint szombaton Los Angelesben Kristen Foster publicista. Negyvennyolc éves volt. Halálának okát és helyét egyelõre
nem közölték.

Houston stábjának egyik tagja, feltehetõen a testõre talált rá az énekesnõre Beverly Hills-i hotelszobájában, és azonnal riasztotta a szálloda biztonsági személyzetét, akik értesítették a mentõket. A kiérkezõ mentõk sikertelenül próbálták újraéleszteni Houstont, helyi idõ szerint szombat délután 15 óra 55 perckor mondták ki a halál beálltát.
A rendõrség tájékoztatása szerint nem volt idegenkezûségre utaló jel, vizsgálják a körülményeket. A többszörös Grammy-díjas díva a Bobby Brown rapperrel kötött viharos házassága alatt szokott rá a kokainra. Férjének már volt 3 gyereke az elõzõ kapcsolataiból és több összetûzése is volt a törvénnyel, ezért sokan látták, hogy Bobby rossz hatással lesz Whitneyre. Igazuk lett. Bobby késõbb is folytatta törvénytelen életmódját, többször le is tartóztatták kihágásai miatt. Egy elõzõ évi vetélés után Whitney 1993. március 4-én világra hozta lánygyermeküket, Bobbi Kristina Houston Brownt. Míg férje folytatta törvénytelen életmódját (szexuális zaklatással, ittas vezetéssel, súlyos testi sértéssel vádolták), Whitney 1996-ban ismét átélt egy vetélést. Nemegyszer volt alkohol- és drog-elvonókúrán.

2009 vége felé úgy tûnt, sikerül leszoknia a kábítószerekrõl. Hét év után végre új albummal jelentkezett, az I Look To You-val, amely elnyerte a kritikusok elismerését. Ám 2010-ben világkörüli turnéjának több koncertje kudarcba fúlt. A világkörüli turné elsõ állomásán, Ausztráliában botrányok kísérték a koncertjeit. Sydney-ben a nézõk szerint az énekesnõ többször a dalok felénél pihent egy kicsit, vagy a refrének helyett köhécselt. Brisbane-ben pedig állítólag két szám bemutatása után hosszabb szünetre kényszerült, és az egész fellépés alatt háttérénekeseire hagyatkozott. Párizsban azonban már kórházba kellett szállítani az énekesnõt, akinek állítólag krónikus gégegyulladása és fertõzése volt, ezért lemondta a koncertjét.
Whitney Houston 2010-ben önként ment ismét elvonóra. Fotó: Northfoto

A többszörös Grammy-díjas díva tavaly májusban önként kezdett ismét drogelvonóra járni, de nem vonult be semmilyen intézetbe, hanem "külsõsként" próbálja végigcsinálni a programot - adta hírül szóvivõje.

Whitney Houston elsõ albuma 1985 februárjában jelent meg Whitney Houston címmel. Errõl a lemezrõl az elsõ átütõ siker a You Give Good Love címû szám lett, helyezések: az amerikai Billboard Hot 100-on harmadik, az R&B slágerlistán elsõ hely. Elsõ listavezetõ dala a Saving All My Love for You címû dal lett az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is.

Nagy nemzetközi sikert elõször a Greatest Love of All címû kislemeze hozott. Elsõ Grammy-díját 1986-ban nyerte a legjobb nõi popzenei elõadó kategóriában. Ezen sikereivel hozzásegítette Janet Jacksont és Anita Bakert is a nagyobb ismertséghez. Második nagylemeze, Whitney címmel 1987 júniusában jelent meg. Az albumból kiadott kislemezek sikerével megdöntötte a The Beatles és a Bee Gees rekordjait is.