2024.04.19. - Emma

Erkölcsi kérdéseket vet fel elsõ férfi kismama esete

Erkölcsi kérdéseket vet fel elsõ férfi kismama esete
Komoly erkölcsi kérdéseket vet fel Nagy-Britannia elsõ transznemû - nõnek született - férfi kismamájának az esete: orvosetikai szakértõk szerint a felnõtteket megilletõ jogok teljes körû biztosításával nem szabadna kockáztatni a gyermek érdekeit.

"Nem hiszem, hogy a gyermek érdekeit szolgálná a természet ilyenfajta kifordítása" - mondta Josephine Quintavalle, az életvédõ CRE csoport tagja. "Igyekszünk minden tõlünk telhetõt megtenni a felnõtteket megilletõ jogok teljes körû biztosítása érdekében, ugyanakkor azt gondolom, hogy ez néha a gyermek kárára történik" - tette hozzá.
A The Daily Telegraph címû brit lap internetes kiadásának (www.telegraph.co.uk) értesülései szerint Nagy-Britannia elsõ férfi kismamája - akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra - a harmincas éveiben jár, Nyugatközép-Angliából származik és hosszú ideje él párkapcsolatban. Az élettársa nemét nem lehet tudni. A férfi tavaly hozta világra kisfiát, miután nõi hormonokat kapott a nõbõl férfivá alakító kezelések hatásainak visszafordítására.

A nõ bár jogilag férfi lett, méhét nem távolították el a nemátalakító mûtét során, így a mûködõképes petefészke, illetve méhe révén teherbe tudott esni. Joanna Darrell, a brit transznemûek közösségét támogató Beaumont Társaság munkatársa szerint a férfi korábban felkereste a szervezetet, hogy megkérdezze, milyen beavatkozás után nem szülhet már biztosan gyermeket és milyen egészségügyi kockázatokkal járhat a méh megtartása.

Darrell szerint a kisfiú valószínûleg császármetszéssel jött a világra, de nem kizárt, hogy a férfi képes volt természetes úton a világra hozni. A szervezet szerint ez volt az elsõ ilyen eset a szigetországban, külföldön pedig egy amerikai és egy spanyol férfi esetérõl tudnak - mondta Darrell.

Az amerikai származású Thomas Beatie négy évvel ezelõtt sokkolta a világot bejelentésével, miszerint gyermeket vár. A részleges nemátalakító mûtéten átesett Beatie azóta három gyermeket hozott a világra. A most 38 esztendõs férfi az összes nõi reproduktív szervét megtartotta és hormonkezelést kapott menstruációjának és termékenységének visszaállítása érdekében. Állítólag mindegyik gyermekét természetes úton hozta a világra.

A Reproductive Biomedicine Online címû folyóirat szerkesztõje, Gedis Grudzinskas szerint sok páciens inkább Indiába megy, mert az eljárás kapcsán felmerülõ etikai aggályok miatt a brit orvosok többsége nem hajlandó segíteni. A nagy mennyiségû tesztoszteron hormonnak kitett méh és petefészek összefüggésben van a rák kialakulásának kockázatával, ezért a nemátalakító mûtétet választó nõk többsége kiveteti õket.

"A legkézenfekvõbb megoldás, amikor a mûtéti beavatkozás elõtt eltetetnek egy bizonyos mennyiségû petesejtet, így késõbb is lehet saját gyermekük" - magyarázta Christopher Inglefield, nemátalakító mûtétekre specializálódott sebész.

Forrás: MTI