2024.04.19. - Emma

Ben Affleck tarolt a londoni díjkiosztón

Ben Affleck tarolt a londoni díjkiosztón
Ben Affleck Argo-akció címû filmje kapta meg a két fõ trófeát a londoni díjkiosztón, míg Steven Spielberg történelmi eposza, a Lincoln a tíz jelölésbõl csak egyet nyert el.

Ben Affleck hét díjra jelölt filmdrámája, Az Argo-akció aratta le a legjobb filmnek és a legjobb rendezõnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Mûvészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztóján, emellett a legjobb vágásért járó díjat is megkapta. Az életrajzi ihletésû Spielberg-alkotás vezette az idei BAFTA-jelölési listát.
A Lincoln a legjobb film, férfi fõszereplõ, a nõi és férfi mellékszereplõ, forgatókönyv-adaptáció, fényképezés, jelmeztervezés, smink, eredeti filmzene és a legjobb produkciós tervezés kategóriájának díjáért is versengett. A londoni Királyi Operaházban 66. alkalommal megrendezett ünnepi gálán végül mindezek közül a legjobb férfi fõszereplõnek járó díjat vehette át Daniel Day-Lewis, a Spielberg-dráma címszereplõje.

A legújabb James Bond-epizód, a nyolc elismerésre jelölt Skyfall kapta a legkiemelkedõbb brit filmalkotás és a legjobb eredeti filmzene díját. A 007 - Skyfall a legjobb brit filmalkotás kategóriájában mások mellett A nyomorultakkal, Tom Hooper szintén rendkívül lelkes kritikákkal fogadott - és kilenc BAFTA-díjra jelölt - musicaljével versengett, amely azonban elvitt négy másik díjat, köztük a legjobb nõi mellékszereplõ elismerését, amelyet Anne Hathaway vehetett át.

A nagy favoritok közül Ang Lee látványos hajótörés-sztorija, az ugyancsak kilenc díjra jelölt Pi élete két elismerést gyûjthetett be: ennek az alkotásnak ítélték a BAFTA döntnökei a legjobb fényképezésnek és a legjobb különleges vizuális hatásoknak járó díjat.

A BAFTA-díjakat egyébként a szakma általában viszonylag megbízható Oscar-elõrejelzõnek is tekinti.