2024.04.25. - Márk

Börtönbe került a Die Hard rendezõje

Börtönbe került a Die Hard rendezõje
John McTiernan a Vadászat a Vörös Októberre és a Medicine Man címû filmek rendezõje, megkezdte egyéves börtönbüntetését.

Az amerikai sajtó szerint a rendezõ szerdán vonult be egy észak-dakotai szövetségi börtönbe. Az ellene zajló per hosszú évek óta tartott, McTiernannek azonban fellebbezésekkel sikerült elodáznia, hogy bezárják. A rendezõt 2010-ben mondták bûnösnek egy lehallgatási botrányban játszott szerepe és a Szövetségi Nyomozó Iroda félrevezetése miatt. Ekkor egy évre és 100 000 dollárra büntették.
Azonban már négy évvel korábban beismerte, hogy hazudott a hatóságoknak. Késõbb ezt a vallomását visszavonta.

McTiernan régebben megbízta a sztárok hírhedtté vált magánnyomozóját, Anthony Pellicanót, hogy szerezzen információkat Charles Roven producerrõl, akivel a Rollerball - Könyörtelen játék címû filmen dolgozott együtt. Mikor kiderült a közös "munka" McTiernan azzal védekezett, nem tudott arról, hogy Pellicano illegális lehallgatást végez. A többszöri ítélet eltolások alatt, a rendezõ egyik asszisztense azt vallotta, hogy nem látott semmiféle utalást arra, hogy a producert tényleg lehallgatták volna.

A rendezõ munkásságát a Die Hard-filmek, a Medicine Man és a Vadászat a Vörös októberre címû filmek mellett olyan kasszasikerek gyarapítják, mint a Ragadozó, a Thomas Crown-ügy és Az utolsó akcióhõs.