2024.03.29. - Auguszta

Százhatvan léggömbbel repülte át a tengert egy dél-afrikai férfi

Százhatvan léggömbbel repülte át a tengert egy dél-afrikai férfi
Százhatvan, héliummal töltött léggömbhöz erõsítve repülte át a tengert az egykori börtönsziget, Robben-sziget és Fokváros között egy dél-afrikai férfi. Adománygyûjtés miatt vállalta a kockázatot.

A tizenkét kilométernyi távot a 37 éves Matt Silver-Vallance kereken egy óra alatt tette meg szombaton. Repülési magassága átlag 200 méter volt a tengerszint fölött. A szokatlan repüléssel egy johannesburgi gyerekklinikának gyûjtött adományt, azért hogy a Nelson Mandeláról elnevezett intézményt 200 ágyasra bõvíthessék.
Nelson Mandela, volt dél-afrikai államfõ az apartheid-rezsim idején majd két évtizedet töltött a Robben-szigeti fegyházban, amely ma múzeum.

Silver Vallance az útra vízzel töltött zacskókat és légpuskát vitt, hogy magasságát szabályozni tudja. Miután felszállt, mintegy négyszáz méter magasságba ért, ám repülését a széljárás megváltozása megzavarta, és majdnem eltérítette õt úti céljától. Ekkor a légpuskával kilõtt jó néhány léggömböt, hogy irányt tudjon változtatni. Végül 35 léggömbbel érkezett Fokváros térségébe.

Mivel segítõivel - akik a tengerszorosban mentõhajóval követték útvonalát - úgy vélték, hogy a kemény talajra való leszállás túlságosan veszélyes lehet, Silver-Vallance a parti vizekhez érkezve leengedett egy kötelet, és azon leereszkedett a mentõhajóra, a léggömböket pedig szélnek eresztették.