2024.04.25. - Márk

Mesterségesen megindítatták a szülést, hogy a haldokló apuka is láthassa a babát

Mesterségesen megindítatták a szülést, hogy a haldokló apuka is láthassa a babát
Mesterségesen megindítatták a szülést, hogy a haldokló apuka is láthassa a babátGary Coleman katonaként szolgált már a legveszélyesebb helyeken, Afganisztánban, Irakban és Koszovóban. Ám a végső harcot nem tudta megnyerni: 34 évesen a rák halálos fajtája támadta meg, ami gyógyíthatatlan áttéteket képezett. Várandós felesége tudta, hogy szorít az idő, és mesterségesen megindíttatta a szülést, hogy párja még megismerhesse a babájukat. Apának és lányának csak egy hét jutott. A férfi három éve küzdött a betegséggel, és azt hitte, a kezelések miatt terméketlen lett.
Feleségével nem is lehettek volna boldogabbak, amikor kiderült: gyerekük lesz. Ám hamar beárnyékolta örömüket az orvosok bejelentése: a férfinak csak hónapjai vannak hátra. Az asszony ezért gondoskodott róla, hogy párja a halála előtt még megkapja a legnagyobb ajándékot, amit adhatott neki. Gyermeküket csak hetekkel későbbre várta, de tudta, hogy szorít az idő, ezért mesterséges úton megindíttatta a szülést, hogy haldokló párja még láthassa a kisbabájukat.
„Borzalmas volt arra gondolnom, hogy Gary talán soha nem tarthatja a karjában a gyermekét, amikor annyira várta és olyan nagyon vágyott rá. Minden áldozatra kész voltam, hogy megismerhessék egymást” - árulta el a feleség, Joanne.

A haldokló apának és az újszülött kislánynak csak egy hét jutott együtt: a kis Amba világra jötte után egy héttel a férfi örökre lehunyta a szemét. Halála előtt még születésnapi levélkéket írt a lányának: üdvözlőkártyát vásárolt a gyerek első, 13, 16. és 18. születésnapjára, tudván, hogy akkor már nem lehet mellette. Ruhácskákat is válogatott a kislánynak, próbált abba az egy hétbe minél több apai teendőt belesűríteni.
Felesége szerint Coleman azért volt képes elfogadni a halált és szembenézni tragikus sorsával, mert valóra vált utolsó kívánsága és még a karjában tarthatta a kislányát. „Amba adott erőt mindkettőnknek, hogy elviseljük az elviselhetetlent” - mondta a gyászoló kismama.