2024.04.19. - Emma

25 millió egy bokaficamért

25 millió egy bokaficamért
25 millió egy bokaficamért„Kisebb” vagyont, 73 ezer fontot (25 millió forint) kapott kártérítésként egy bokaficamért Nagy-Britanniában egy közmunkára ítélt férfi. Az illető szedercserje ágainak visszanyesésekor szenvedte el a nem túl súlyos balesetet. Az újság több olyan esetet is ismertetett, amely során az adófizetők pénzéből busásan kártalanítottak közmunkára ítélt törvényszegőket, bűnözőket. 94 444 fontot kapott kartörésért egy férfi, egy másikat 18 600 fonttal kárpótoltak azért, mert talicskázás közben megrándult a háta.
Akadt olyan is, aki azért kapott 9 ezer fontot (bő 3 millió forint), mert egy irodában ráesett egy polcról egy akta. Nála is jobban járt azonban az az illető, aki meg tudta győzni a bíróságot arról, hogy lelki sérülést okozott neki a közmunka. Ő 15 ezer fontot (5,2 millió forint) zsebelt be.

Az Adófizetők Szövetsége felháborítónak ítéli az eseteket, Nagy-Britannia kártérítési kultúráját pedig őrültnek minősíti. Szóvivője szerint a közmunkának az adófizetők hasznára kellene lennie, nem pedig további terhére. A közmunkán baleseteket elszenvedőknek évente 1,4 millió fontot – csaknem félmilliárd forintot – fizet ki a brit államkassza.