2024.04.25. - Márk

Hajmeresztő mutatvány: repülő suhant el néhány méterrel a látogatók feje felett

Hajmeresztő mutatvány: repülő suhant el néhány méterrel a látogatók feje felett
Hajmeresztő mutatvány: repülő suhant el néhány méterrel a látogatók feje felettHajmeresztő mutatványra vállalkozott egy argentin pilóta: néhány méterrel a reptér látogatóinak feje felett suhant el egy hatalmas, Herkules nevű géppel – az esetről videó is készült. A mutatványt a dél-amerikai állam antarktiszi Marambio bázisán rögzítették, egy sor fotós előtt. A videofelvételen jól látszik, hogy a vakmerő pilóta szinte letarolja a bámészkodókat a hatalmas gép légörvényével. Hajók elleni támadásban használtak ilyen repülőgépeket– nem véletlen tehát, hogy ilyen alacsonyra tudnak ereszkedni a pilóták.
A profi pilóták szerint békeidőben előszeretettel használják ezeket a repülőket hősködésre, illetve magamutogatásra, pedig ezek az akciók életveszélyesek tudnak lenni.
Az antarktiszi esetről készült videofelvételt egy internetes fórumra tették fel, és rengeteg bírálat érte. „A manőver elég 'lazán' lett kivitelezve, ráadásul számos halott pilóta tudna mesélni arról, miért is őrültség ilyet csinálni. Minden repülőiskolában először ezeket tiltják be" – írja egy szakértő.

Az antarktiszi bázison ráadásul az időjárási viszonyok se a legkedvezőbbek: még nyáron se emelkedik mínusz másfél fok fölé a hőmérséklet, míg télen többnyire mínusz 15 fok alatt marad.