2024.04.19. - Emma

Tízévesen már egyetemi anyagot tanul a zseni kisfiú

Tízévesen már egyetemi anyagot tanul a zseni kisfiú
Tízévesen már egyetemi anyagot tanul a zseni kisfiúBár fiatal kora miatt Maximilian Janisch nem lehet az egyetem tanulója, különleges tehetségének kibontakoztatásában már most segíti az intézmény. Az egyetem kiemelkedő tehetségeket támogató ösztöndíjprogramjának részeként kap a fiú feladatokat, amelyeket immensee-i otthonában készíthet el, és kéthetente személyesen is konzultálhat az oktatókkal. Ez az első eset, hogy ilyen fiatal és tehetséges tanítvány van a kimagasló tehetségeket gondozó programunkban - mondta el az AFP-nek Michael Hengartner, az egyetem rektora.
A fiú felvételi kérelmét a Zürichi Műszaki Főiskola visszautasította, mivel nincs meg a teljes érettségije. Az általános iskolában viszont Maximilian három osztályt átugorhatott, jelenleg 13 évesekkel tanul egy osztályban.


Júliusban egy lapinterjúban elmondta, hogy nemigen vannak barátai, mert "nehéz három évvel idősebbekkel barátkozni". Emellett kortársai között nem talál senkit, akivel Arkhimédészről társaloghatna, ráadásul "a legtöbben azt sem tudják, kicsoda Gauss" (Carl Friedrich Gauss híres 19. századi német matematikus).

Tehetségét minden bizonnyal 67 éves apjától örökölte, aki matematikaprofesszor volt. 48 éves édesanyja közgazdász.