2024.04.20. - Tivadar

Életét adta születendő gyermekéért az édesanya

Életét adta születendő gyermekéért az édesanya
Életét adta születendő gyermekéért az édesanyaAmikor 2010-ben, az akkor 32 éves Elizabeth Joice szervezetében orvosai rákot találtak, nem áltatták. Közölték a fiatal nővel, hogy több bonyolult műtét vár rá, és egy hosszadalmas kemoterápiás kezelés, aminek végén remélhetőleg sikerül teljesen kiirtaniuk a betegséget a szervezetéből. Ugyanakkor elmondták azt is, a kezelés miatt valószínűleg soha nem lehet majd gyermeke. A diagnózis pillanatában Elizabeth már két éve együtt élt szerelmével, Maxszel. A férfi jól emlékszik a napra, amikor az orvosok megtalálták a tumort.
„Emlékszem azt mondta, ha kiderül, hogy rosszindulatú, nem akar ellene harcolni. Ehelyett világkörüli útra akart indulni, míg megteheti.” Max ennek ellenére úgy döntött, szerelmének igenis harcolnia kell, ezért még aznap megkérte a kezét és közölte vele, a közös jövőjük az, amiért harcolnia kell. Elizabeth igent mondott, egy hónap múlva pedig megtartották az esküvőt.

Ezt követően Elizabethet megműtötték, megkapta a kemoterápiás kezelést, és láss csodát, az orvosok néhány hónap múlva már azt közölték vele, hogy a szervezetében nyoma sincs rákos sejteknek. A pár megkönnyebbült, még akkor is, ha tudták, a kezelés miatt sosem lehet gyermekük, pedig mindketten nagyon vágytak rá.

És ekkor megtörtént a második csoda...


2013 júniusában, dacára minden ellenkező diagnózisnak, Elizabeth megtudta, hogy várandós. A pár hetekig a fellegekben járt, boldogságuk határtalan volt, egészen addig, míg egy hónappal később meg nem érkezett a megsemmisítő hír: Elizabeth tumora visszanőtt. „Mivel várandós volt, az orvosok nem tudták elvégezni a teljes testvizsgálatot, így azt sem tudták megállapítani, vajon vannak-e áttétek” - emlékszik vissza Max.


„Elizabethnek el kellett döntenie: elveteti a babát, és megkapja az életmentő kezelést vagy megszüli gyermekét, de abba belehal. Tudta, hogy ez az egyetlen esélye, hogy anya legyen, így nem volt kérdés, mit választ...” - mondja a megtört férj, aki elmondta, bár a kislányuk március 4-ére volt kiírva, az orvosok nem vártak addig, januárban egy sürgősségi császármetszéssel világra segítették.

Ám így is elkéstek. Elizabeth testében addigra már szétterjedt a rák: a jobb tüdejét, a szívét és a beleit is megtámadta, és alig két hónappal azután, hogy kislánya, Lily világra jött, március 9-én végleg feladta a rák elleni küzdelmet.