2024.03.29. - Auguszta

Akció-dúsra sikeredett a Nemzetközi Párnacsata Nap hazai programpontja

Akció-dúsra sikeredett a Nemzetközi Párnacsata Nap hazai programpontja
Akció-dúsra sikeredett a Nemzetközi Párnacsata Nap hazai programpontjaSokan vágyunk egy igazi párnaháborúra, párnacsatára. És hogy mi az pánacsata? Ha nem tudnák: A párnacsata egy gyakori játék, amit általában kisgyermekek játszanak (de néha tinédzserek vagy felnőttek is, ennek köszönhetően 2006-tól flashmobok is alakultak a feszültség levezetésére). A játékban egymást párnákkal ütik vagy dobálják meg. A fegyverként használt párnák puhák, így ritkán fordulnak elő sérülések, viszont a párna becsapódásának ereje el tud lökni egy gyermeket, főleg egy puha felszínen, mint például egy ágyon.
Így csatáztak a résztvevők a Nemzetközi Párnacsata Napon a fővárosi Goldmann György téren:

A régi, tollakkal töltött párnák gyakran szétszakadtak, széthullatva töltetüket az egész szobában. A mai párnák erősebbek, és többnyire összefüggő, szivacsból vagy más anyagból készült töltetet tartalmaznak, megakadályozva ezt a jelenséget. Ennek ellenére a tollak szétszóródása ma is a párnacsata jellegzetes eleme.

A párnacsatát az energia veszélytelen levezetésére játsszák. A játéknak nincsenek kialakult szabályai, a játékmódot a helyzet dönti el. A párnacsatában a játékosok csapatokban vagy "mindenki mindenki ellen" módon harcolnak, a cél az ellenfél megtámadása párnával és ütéseinek kivédése. Többnyire nincs győztes, a játékot általában nem a győzelemért, hanem szórakozásból játsszák, de a sikeresen bevitt, illetve az elszenvedett ütések száma alapján akár a játékos győzelme vagy veresége is lehetséges. A játék a látszólagos céltalanságával ellentétben jelentős ügyességet és taktikát igényel.