2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Új és megújult helyszínek a Szigeten

Új és megújult helyszínek a Szigeten
Új és megújult helyszínek a SzigetenA dübörgő Nagyszínpad, a sokszínű Világfalu és a varázslatos Colosseum mellett többek közt olyan újdonságok debütálnak, mint a Sziget Közösségi Kert vagy a Tábortűz Színpad. Nagyszínpad:Teljes értékű Nulladik Nappal jelentkezik a Sziget Fesztiválköztársaság fő helyszíne, ahol fellép majd az Anti-Flag, a Ska-P a Queens of the Stone Age és idei újdonságként egy látványos Opening Show zárja az estét Deadmau5 celebrálásában. Szintén itt lép majd fel az egy hét alatt Jake Bugg, a Die Fantastischen Vier, a Bombay Bicycle Club.
Továbbá az Imagine Dragons, a Bastille, a The Kooks, a Placebo, Lily Allen, a Manic Street Preachers, az OutKast, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis, a Prodigy és az utolsó napon itt lesz látható az End Show, Calvin Harris-szel.

A38 Színpad

Az A38 tízezer főt befogadni képes, hatalmas sátra ad otthont a fesztivál legizgalmasabb és legaktuálisabb fellépői jelentős részének. A Nulladik Napon már itt is lesznek koncertek, nemcsak a fesztivál Nagyszínpadán, például itt lép majd fel Brody Dalle, vagy az újonnan bejelentett The 1975. Azonban a többi napon is olyan sztárzenekarok lépnek majd fel itt, melyeket jópár más fesztiválon maximum a nagyszínpadon láthat a közönség. Idén az A38 már tudható fellépői: La Roux, Klaxons, Crystal Fighters, London Grammar, Kavinsky, Miles Kane, Bonobo, Wild Beasts, Tom Odell, Stromae, The Big Pink, Fink, Jagwar Ma, Starlight Girls, Palma Violets, Michael Kiwanuka, Mount Kimbie, Girls in Hawaii. Az élő koncertek után, a hajnali órákban olyan világsztár dj-k és live act előadók lépnek majd színpadra, mint: Borgore, Laidback Luke és a Darkside és a legfrissebb hírek szerint Madeon és Rehab.

Colosseum

A Sziget egyik leglátványosabb és legegyedibb helyszíne, amely raklapokból áll össze egy hatalmas több ezer főt befogadó buli helyszínné. A Hello Wood alkotócsoport által megálmodott és kivitelezett építmény kibővül és új helyszínre költözik, így aztán a partyzás méltó fellegvára lesz, mivel egész héten nemzetközi és hazai lemezlovasok szolgáltatják majd a progresszívebb elektronikus műfajok kedvelőinek a talpalávalót. A vizuális és hanghatások együttes élménye olyan utazást garantál, ahol segédanyagok nélkül is garantáltan elszállhatnak a látogatók.


Világfalu

Az eddig egymástól függetlenül működő Világzenei Nagyszínpad, az Afro-Latin-Reggae Színpad, a Roma Sátor és a Hungarikum Falu egy közös Világfaluban - egy igazi multikulturális helyszínen – várja a köztársaság lakóit.

A hagyomány értéke így a globális felfedezés varázsával társul. Az eddig négy produkció helyett már napi hat fellépőt köszönthetünk a központi Világfalu színpadon – jellemzően az adott műfaj legújabb, legaktuálisabb csillagaival találkozhatunk. A Világzenei programok kínálatában – ahogy azt már megszokhattuk – zenei utazásra invitálják a szigetlakókat. Egy varázslatos, világkörüli utazásra, amely Malitól (Terakaft) kezdve, Kongón (Jupiter & Okwess International), Argentínán és Belgiumon (El Juntacadáveres, La Yegros), Izraelen (Oy Division) és Kanadán (Kobo Town) át egészen Dániáig (The Sexican) tart. Természetesen hazai közreműködőkkel (Söndörgő, Napra, Besh o droM, PASO) megspékelve.

A Roma programoknak legfeljebb csak a helyszíne változott, a műsor igényessége és a garantált buli természetesen nem. Erdélyi (Fanfara Transilvania) és bretagne-i (Gipsy Burek Orkestar) bandát éppúgy találhatunk itt, mint holland és magyar rezeseket. A koncertek után hajnalig tartó balkán és világzenei dj-szettek és az etnodisco garantálja a bulit nemzetközi fellépőkkel (DJ Kosta Kostov, DJ Click, DJ Gaetano Fabri).

Az Afro-Latin-Reggae programoknál a hagyományos jókedvet nemcsak az esti DJ-k biztosítják, hanem a korábbi évekből már megszokott tánctanítások és afro-workshopok is. Természetesen nem maradhat el a dobtanítás, a hajfonás és a tradicionális thai masszázs sem, ahogy a capoiera- és szamba-bemutatók vagy a Jamaican Reggae Bár is ismerősek lehetnek a közelmúltból.

A Hungarikum programok az új helyszínen is a már megszokott minőségben elérhetőek: a napközbeni kézműves foglalkozások, hagyományőrzés és -ismertetés, tárgyi néprajz éppúgy hozzájárulnak a magyar kultúra megismeréséhez, mint a tánctanítás és az a virtuális utazás, melynek során a Turai Hagyományőrző- és Ifjúsági Táncegyüttes elrepíti a nagyérdeműt Magyarország táncos tájegységein a Felső-Tisza vidékétől a Somogyon és a Rábaközön át a Székelyföldig. A Hungarikum programok középpontjában idén a magyar pásztorok életmódja, kultúrája áll. A Fesztiválköztársaság lakói – az elmúlt 5 évhez hasonlóan – nemcsak a táncegyüttesek műsorát, hanem azok felvonulását is megtekinthetik. A gyógynövények közül idén a pásztortáskával ismerkedhetünk meg részletesebben és nagy szerep jut a báránynak is. Az esték a hagyományosan hajnalig tartó táncházzal zárulnak.


Blues-Ír Színpad – Oláh Andor Emlékére

Újdonság, hogy az Ír Színpad és a Blues Színpad idén egy közös helyszínen, a Blues-Ír Színpadon osztozik, napi tematika szerint váltakozva.

Ez a helyszín két kedvelt műfaj összeházasítására épül. Hat napon keresztül élvezheti a közönség a jobbnál jobb hazai és nemzetközi blues és ír zenei produkciókat, mint pl. a M.É.Z., a Paddy and the Rats, a Török Ádám és a Mini, a Peter Lipa Band, a Firkin, a Ferenczi György és a Rackajam, Henrik Freischlader, a Bran és Sharrie Williams.

Tavaly év végén sajnos elment közülünk egy olyan értékes, lelkes, karizmatikus ember, aki a zenei szakmához, a kulturális élethez, a Szigethez, de leginkább hozzánk tartozott. Oláh Andorra, a Sziget Blues Színpadának eddigi házigazdájára is emlékezünk idén ezzel az új helyszínnel és a zárónap utolsó helyszíni koncertjével, egy nagyszabású Jam Sessionnel, Andor zenész barátaival, kortársaival.

Európa Színpad

Az Európa Színpad - ezen a néven - a Sziget Fesztiválköztársaság egyik új helyszíne, amelybe beleolvad az eddigi Mambo (olasz) és a Holland Színpad. A terep a feltörekvő, friss európai zenekaroké, akik a saját országukban már ismertek, de hazánkban még nem mutatták meg magukat. Zsinórban a harmadik éve, hogy a Puglia Sounds - az olasz Puglia régió zenei export irodája - együttműködik a Sziget Fesztivállal és olasz promóterével, a L'Alternativával az olasz zenekaroknak dedikált színpad kapcsán. Az idei Európa Színpad programja továbbra is bemutatkozási lehetőséget biztosít a legérdekesebb olasz és pugliai zenekaroknak, a Sziget nemzetközi közönsége előtt. Az Európa Színpad dedikált helyszíne lesz a - teljesség igénye nélkül - Hollandiából, Spanyolországból, Németországból és a közép-kelet-európai régióból érkező zenekaroknak.

YOUROPEN – Sziget Nemzetközi Tehetségmutató Fesztivál

A Sziget Európa Színpadán a -1. és a 0. nap az európai tehetségeké. A kétnapos YOUROPEN programcsomag keretében 14 országból érkeznek a Sziget tehetségkutató nyertes zenekarok azzal a céllal, hogy bemutassák tudásukat a világ talán legnemzetközibb és legnyitottabb közönsége előtt. A program kora délutántól késő estig tart mindkét napon, a záró koncerteket pedig a CEETEP közép-kelet-európai tehetséggondozó programban résztvevő zenekarok adják.

Sziget Közösségi Kert

Egy fesztiválkert mindenben más, mint a hagyományos kerttípusok: élettartamban, funkcióiban, látványban, működtetésben, terhelésben, növényeiben, tervezési elemeiben, használatában és céljaiban is. A Sziget Közösségi Kert (Sziget Community Garden) újdonság a Sziget Fesztiválköztársaság történetében, első ilyen típusú kertkísérlet, más fesztiválok esetében sincs előképe.

A kert legfőbb célja a szemléletformálás, támogatni a különböző városi kertkísérleteket, felhívni a figyelmet a sokféleség fontosságára, a fesztivál látogatóban felkelteni az érdeklődést a városi, közösségi kertek iránt, az önellátás képességére, a közösségben élésre, a növény és az ember kapcsolatára, ennek szépségére, pozitív hatásaira.
A kert főleg mint közösségi tér fog működni: találkozóhely, pihenő, ismeretszerző, árnyékos, nyugodt, biztonságos terület.

Fidelio Kultúrzóna

A Fidelio KultúrZónában a már megszokott mennyiségben és minőségben találunk programot. Továbbra is itt található majd az Összművészeti Színpad, a Múzeumi Negyed és a Kelet-Európa Vurstli

Összművészeti Színpad

Az Összművészeti Színpad a megszokott módon egész napos programmal készül. A humor kedvelői a Hócipő programsávban kacaghatnak a stand up előadókon, míg a komolyabb műfajok rajongói a Színház- és Táncsáv kínálatában találják meg a kedvükre való kortárs produkciókat.

Az operaénekes is ember – erről győzte meg a Szigetre látogatókat a Magyar Állami Operaház társulata, akik szó szerint közel hozták az opera műfaját az látogatókhoz: a grandiózus színpadokhoz és díszletekhez szokott énekeseket is megcsapta a Sziget hangulata és sokszor a fesztiválozók közé beszabadulva, a sörpadok mellől énekeltek. A nagy sikerre való tekintettel folytatódik a megújuló budapesti Operaház és a Sziget együttműködése, idén is népszerű dallamokat és lenyűgöző énekeseket ígérve az Opera sávban.

A teljes lazulást, kikapcsolódást a lírai és érzelmes dallamok garantálják a tavaly nagy sikert aratott, éjféli énekes-dalszerző programsáv kínálata.

Múzeumi Negyed

Az Összművészeti Színpad mellett és környékén találjuk a Múzeumi Negyedet, akik idén is kihelyezett mini tárlat-helyszínként működnek.

A programban résztvevő múzeumokhoz (többek között az Aquincumi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a kArton, a Mai Manó Ház, a magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kresz Géza Mentőmúzeum, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a budaörsi Városi Régészeti Múzeum, Zalka Imre és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Múzeum) 2014-ben többen is csatlakoztak. Azon túl, hogy a múzeumok a Szigeten is megjelennek, a kiállítóhelyek döntő többségében 50%-os kedvezménnyel várják a lelkes kultúrafogyasztókat az eredeti helyszíneiken is. Idén először vesz részt ezen a helyszínen külföldi intézmény, mégpedig nem kisebb név, mint a világhírű bécsi MuseumsQuartier döntött úgy, hogy a rendezvényen szeretné népszerűsíteni magát.

Kelet-Európa Vurstli

A Kelet-Európa Vurstli az elmúlt években már megszokott módon idén is egy letűnt világ képét idézi meg. Egy letűnt világét, amely azonban alkalmazkodik a kor elvárásaihoz, így idén már csak a helyszín bejáratánál kiváltható, érvényes vízummal és a Fesztivál köztársaság területén bevezetett útlevéllel lehet meglátogatni. Szigorúan ellenőrzött szórakozási lehetőségek helyszíne, ahol a 25 éve lebontott berlini fal jelképezi a határt, amely a Vurstlit elválasztja a Köztársaságtól.


Magic Mirror

A Magic Mirror Sátor programjában évek óta erős a berlini jelenlét. Idén különösen, hiszen ezen a helyszínen is a Fal leomlásának 25. évfordulóját ünnepeljük. Így ebben az évben több különleges vendégre számíthatnak a látogatók. A filmművészet is megjelenik a helyszín kinálatában, ahol a Teddy-díjas rövidfilmek mellett a 2014-es, 64. Berlinale versenyfilmjeit tekinthetjük meg (ezek egyikét, a Praia do futurót a rendező, Karim Ainouz jelenlétében). A már megszokott éjszakai varieté show mellett 2014-ben Európa legfontosabb artistaműhelye, a Base Berlin segítségével különleges akrobata-és artista produkciók is helyet kaptak a repertoárban. A legendás Magic Mirror partikon fellépnek a közönség régi kedvencei, Infragandhi, a !szkafander crew, de itt lesznek a berlini underground szcéna sztár dj-i is.

Sziget Art Zone

A Sziget Művészeti Zónája ad helyet majd az olyan már eddig is jelenlévő képzőművészeti alkotó közösségeknek, mint az Agora nemzetközi alkotótábor, vagy a Medence Csoport kreatív workshop-ja és Mozgó Képtár kiállítása és alkotótábora, de az új helyszín számos további résztvevővel és alkotással kiegészül. A művészeti iskoláktól, a különböző alkotó közösségeken át, számos képzőművész kapott meghívást és felkérést, hogy segítsen ezt a helyszínt egy igazi műalkotássá varázsolni. Kerülnek majd ide a Sziget nemzetközi pályázatának nyertes műveiből is, de a közönségnek is lesz lehetősége aktívan is bekapcsolódni és kiélni a kreativitását.

WAMP

A magyar designerek és iparművészek legnagyobb hazai fóruma, a WAMP idén is kitelepül egy ízelítővel a Szigetre, ahol az érdeklődők mindjárt meg is vásárolhatják az egyedi design termékeket.

Cirque du Sziget

Külső látványában a régi vándorcirkuszok hangulatát idéző sátorban találkozhatunk az újcirkusz műfaj számos képviselőjével és a ReCirquel társulattal, akik idén is kifejezetten a Szigetre készülnek egy, a szó szoros értelmében vett új produkcióval.

A Cirque du Sziget a tavaly debütált helyszín jól bevált módon, idén is kihagyhatatlan programnak és látványában is lenyűgözőnek ígérkezik. A „Párizs éjjel” című előadásában az újcirkusz jeles képviselői a múlt század 20-as éveibe repítik a fesztivállátogatókat. A századelő Párizsában találkozhatunk örömlányokkal, házalókkal, bejárhatjuk a város bisztróit és kocsmáit, megismerkedhetünk a vágyakozással, a magányossággal és a (tiltott) szerelemmel. Egy kihagyhatatlan, pezsgő mámoros, képzeletbeli utazás a szerelem és a fény városába.
A sátor előtt és annak környékén a Magma Tűzszínház produkciója tüzeli fel – szó szerint – minden éjjel a fesztiválozók hangulatát.

Tábortűz Színpad

A cirkuszi előadások szomszédságában található majd a fesztivál egyik új helyszíne a Tábortűz Színpad, ahol előzetes jelentkezés és válogató után a fellépők, legyenek amatőrök vagy profik, a nemzetközi rock-irodalom legjobb számait adják elő egy hangulatos tábortűz mellett, estéről estére.

Utcaszínházak

A világ számos országaiból érkező kis utcaszínházak a fesztivál teljes területén felbukkanó produkciói varázsolják majd el idén is a Szigetlakókat. Akármelyik színpadnál állunk, biztosak lehetünk benne, hogy közben ezer dologról maradunk le. A folyamatos pörgés nem áll meg a helyszíneknél, bárhol útközben, egyik koncertről a másikra rohanva is utolérheti a látogatót az élmény, elé vágódhat egy sárga kombinés férfi, hogy felkérje táncolni, átgurulhat a szeme előtt egy óriáskerék, szembe jöhet egy éhes víziló, vagy régen kihalt állatok kergethetik meg, és ez még nem minden. Bármi megtörténhet, ami egyébként nem is elképzelhető. Spanyol fúvósok, olasz rock zenekar megafonokra hangolva, angol óriásbábok és artisták, gólyalábasok, szemfényvesztők, az útközbeni szórakoztatás, a szerteszét felbukkanó élmények nagymesterei idén is a Szigetet veszik célba augusztus közepén.

A Szigetköztársaság vidámságra hangolása, a Sziget védjegyévé vált grandiózus esti nagy utcaszínházi előadásban éri el végső tetőfokát, amikor is a gravitáció és a valóság, szemfényvesztéssé és súlytalan lebegéssé transzformálódik. Ahogy azt az előző években már megszokhattuk, a Sziget idén is Magyarországra hozza a nyári fesztiválszezon legnagyobb utcaszínházi produkcióját, hogy igazi, felejthetetlen színházi élménnyel ajándékozza meg közönségét. Ha ez mind nem lenne bőven elég, közkívánatra újra fesztivál Nagyszínpada nézőterének közepére települ a spanyol La Tal grandiózus produkciója, a Sziget védjegyévé vált toronyóra. A három őrült órafigura újabb viszontagságai – idén már a Nulladik naptól – naponta többször is láthatóak lesznek. A szabály ugyanaz: ha vége a koncertnek a Nagyszínpadon: hátra arc, fejeket fel! A Compania La Tal Carilló-ja jó példa rá, hogy a Sziget egy olyan fesztivál, ami képes kihozni egy produkcióból a legtöbbet.


Before I Die

A vietnámi Candy Chang újból a Szigetre érkezik, hogy kedvenc „bakancslistánk”, a Before I Die segítségével bemutassa, hogy miről álmodoznak a szigetlakók.

Luminárium

Visszatérő vendég a Luminárium. A Szigettel egyidős angliai Architects of Air idén érkező alkotása, az Amacoco, korábban is tiszteletét tette nálunk. Ez a művészcsoport legnagyobb alkotása, amelyet 2008-ben Budapestről, a Szigetről indítottak világkörüli útjára. Azóta bejárta a nagyvilágot, de most újra felépül a Fesztiválköztársaságban, hogy ismét megcsodálhassuk a különleges fényáteresztő képességű műanyagból készült installációt. Kihagyhatatlan élmény!

Cökxpon Chill Garden

A Cökxpon Chill Garden a megszokott módon a nyugalom, a lazítás és a relaxálás terepe lesz idén is a Köztársaság területén belül. Egy mini sziget a Szigetben, ahol a pihenésről nemcsak a zene és a sátor belső atmoszférája gondoskodik, hanem a workshopok és a természetgyógyászok is. A fesztivál egyetlen non-stop chill zenei helyszíne. Az egyetlen helyszín, ahol napfelkeltével „zárhatod” a napodat.

Tarot Labirintus

Ismerős helyszín a Tarot Labirintus, ahol a szervezők interaktív kommunikációs helyzeteken keresztül önismereti előadásra, szerepjátékra és kalandra invitálják a Köztársaság lakosait a tarot-kártya élő szimbólumainak segítségével. A labirintusban felbukkanó jelmezes árkánumok, szimbolikusan egy-egy válaszutat, egy döntési helyzetet jelképeznek.

Civil Sziget

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz Civil Sziget, mintegy 100 civil szervezet és intézmény részvételével, ahol az emberi jogoktól, a környezetvédelem kérdésein át, a drog és alkohol prevencióig, számos fontos kérdést igyekeznek a szervezők közelebb hozni a látogatókhoz. De itt kaphatnak az érdeklődők felvilágosítást a külföldi munkavállalási és továbbtanulási lehetőségekről is, vagy itt találkozhatnak azokkal a közintézményekkel, akik segíthetnek a hétköznapokban is könnyebben eligazodni. Számos nemzetközi szervezet és intézmény is felvonul a Civil Szigeten, köztük a már jól ismert European Meeting Point, amelynek aktualitását az európai értékek népszerűsítése mellett, uniós tagságunk 10 éves évfordulója is megerősíti.

Ability Park

Az Ability Park interaktív élményparkja – ahol játékos formában ismerkedhetünk meg a fogyatékkal élők napi életszituációival – is ismerős lehet minden visszatérő vendégnek. A szervezők határozott célja, hogy ne csak megpróbálják a fogyatékkal élő embertársaik számára is élvezhetővé tenni a rendezvényt, hanem segítsék a többi látogatóval is megértetni, hogy milyen fontos a hátrányos helyzetben lévő embertársaink, másságának elfogadása és az esélyegyenlőségük megteremtése.

Budapest Park Tribute Színpad

A pörgős bulik kedvelőinek nem kell külön felhívni a figyelmét a nagy elődök munkássága előtt tisztelgő Tribute Színpadra, illetve az itt fellépő bandákra (a teljesség igénye nélkül: Rage Against the Machine Tribute by Subscribe, Gouranga – Nirvana Tribute Band, Hollywood Rose – Guns N’ Roses Tribute Band).

Rubik Sziget és a Logikai Játékok Sátra – fókuszban a Rubik-kocka

Idén fókuszban a 2014-ben 40. születésnapját ünneplő Rubik-kocka, a világszerte kedvelt magyar találmány. Ennek apropójából születésnapi rendezvényeket szervez Magyarország és…a Világ és a szervezők is a Szigeten.

Amerikában, a Liberty Science Center és a Google, a 40 éves Rubik-kocka tiszteletére 2014 áprilisában nagyszabású vándorkiállítást indítanak el. A Rubik-kocka, mint a magyar kreativitás és siker szimbóluma, a Szigeten is hangsúlyos megjelenést kap. Az új Rubik Sziget helyszínnel új arcát mutatja majd a logikai játékok világa is. Az egyetemes és magyar szellemi teljesítmények, a kocka által inspirált találmányok, tárgyak, filmek és a Kocka jelenségének interaktív bemutatása a cél. A Rubik Sziget idén egy színes, interaktív helyszín lesz, ahova a fesztivállátogatók minden bizonnyal szívesen betérnek majd, hogy még jobban megismerjék a Kocka körüli világot.

A Rubik Sziget helyszín mellett, szoros szomszédságban, a sokak által kedvelt Logikai Játékok Sátrának 2014-as programjából nem hiányozhat a természetesen számtalan más logikai játék sem. A teljesség igénye nélkül néhány játék a kínálatból: sakk, gó, tantrix, térbeli malom, amőba, abalone, backgammon, halma, tangram, pylos, quatro, quixo, puzzle, térbeli puzzle, dominó, mankala, katamino, goblett…
Sport Zóna

A Sziget Fesztiválköztársaság külön helyszínt biztosít a sportos életforma kedvelőinek, ahol számos sportág kipróbálásával lehet felfrissülni az esti bulizásra, s természetesen ott lesznek a nagy adrenalinövelő extrém sportok, mint a Bungee Jumping vagy a Katapult.