2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Beyoncé listavezető: 115 millió dollárt keresett az elmúlt évben

Beyoncé listavezető: 115 millió dollárt keresett az elmúlt évben
Beyoncé listavezető: 115 millió dollárt keresett az elmúlt évbenBeyoncé amerikai popénekesnő és LeBron James amerikai kosárlabdázó vezeti a legbefolyásosabb hírességeknek a százas listáját, amelynek élén öt férfi és öt nő szerepel. Az elmúlt 12 hónapban szerzett 115 millió dolláros jövedelmével és kimagasló szereplésével a lemezeladási listákon a 32 éves amerikai énekesnő megszerezte az évente összeállított toplista első helyét, letaszítva az élről Oprah Winfreyt, a ma már saját tévécsatornát működtető egykori népszerű televíziós talkshow-háziasszonyt, aki már ötször vezette a listát.
A nagyszabású koncertturnéi röpítették Beyoncét az első helyre, megelőzve az énekesek közül férjét, Jay Z-et, a népszerű rappert, aki a lista hatodik helyét foglalja el, valamint a nyolcadik Rihannát és a kilencedik Kate Perryt. "A szupersztár 95 showműsort adott" - emlékeztetett Beyoncé teljesítményére az amerikai magazin. Bár nem Beyoncé keresett a legtöbbet tavaly, jelenléte a sajtóban és a közösségi médiában biztosította számára a vezető helyet.

A 29 éves LeBron James, aki a múlt héten kiszállt a Miami Heat csapatával kötött NBA-szerződéséből, a tavalyi 16. helyről ugrott a lista második helyére. Az elmúlt évben 72 millió dolláros bevételhez jutott, nemcsak a játékos teljesítménye, hanem a szponzori szerződések és egy jelentős üzleti részesedés eladása okán is.


A listán azonban a harmadik helyre került rapper, Dr Dre (eredeti nevén Andre Romele Young) ugrott a legnagyobbat: egy év alatt 620 millió dollár bevételhez jutott, és a 2013. évi lista 63. helyéről került az élbolyba. A Beats együttes 49 éves társalapítója az elmúlt 12 hónapban több jövedelemre tett szert, mint bárki a lista történetében.

A toplista összeállításakor alapul vették a 2013. június elsejétől 2014 júniusáig a koncertkörutakból, könyvekből, szerződésekből, filmforgalmazásból, pénzforgatásból és más bevételekből származó adózás előtti jövedelmeket. A hírnevet és befolyást az alapján mérte, milyen gyakorisággal jelentek meg a celebek a médiában, milyen hatással voltak a szórakoztatóiparra és a kultúrára. Felhasználta továbbá a StarCount adatait, amely 11 közösségi platformon, köztük a Facebookon, a Twitteren és a YouTube-on való megjelenést méri.

Az idén olyan hírességek estek ki a százas listáról, mint Madonna, David Beckham, Kristin Stewart, Charlize Theron, Donald Trump, Alec Baldwin, Tom Cruise és Adam Sandler.