2024.04.20. - Tivadar

Sokan éheznek, de mégis ezertonnányi élelmiszer kerül a kukába

Sokan éheznek, de mégis ezertonnányi élelmiszer kerül a kukába
Sokan éheznek, de mégis ezertonnányi élelmiszer kerül a kukábaMagyarországra nézve különösen elkeserítő képet festenek a különböző szegénységgel kapcsolatos felmérések. Hazánkban a gyermekes családok csaknem fele került már olyan helyzetbe 12 hónap alatt, hogy nem tudták megvásárolni a megfelelő mennyiségű ételt. Nincsenek közösségek, a szomszédok nem kopognak át egymáshoz, sok esetben nem is ismerik egymást. Rácz Anett szociológus szerint nagyon hasznos lenne a szociális és szomszédi közösségek kialakítása. Régen a tömbházakban volt ilyen, mára kevésbé fellelhető... Átkopogni és segíteni a legtöbb esetben semmibe sem kerül.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet - OECD - országaiban 2007 óta drámai mértékben, mintegy 6%-kal nőt azon családok aránya, akik egy évben legalább egyszer képtelenek biztosítani 15 éven aluli gyermekük vagy gyermekeik számára a megfelelő napi táplálékot. Jelenleg az OECD-országokban élő családok közel negyede ilyen, ami megdöbbentő adat, hiszen a szervezetbe többnyire a gazdaságilag fejlettebb országok tartoznak.

Ha hazánkra tekintünk, elkeserítő eredményt kapunk. A vizsgált országok közül csak Törökország előz meg minket, ott a gyermekes családok 50%-a volt képtelen mindig a megfelelő ételt nyújtani a legkisebbeknek, Magyarországon ez az arány 47%. Utánunk egy nagyobb szakadék után 33%-kal Mexikó következik, a gazdasági válság által megtépázott Görögországban és Portugáliában pedig 25% és 28% ez az arány.

Az utóbbi évek hozták el a hanyatlást, a gazdasági válság idején növekedett a rendszeresen nélkülözők és éhezők száma. Eközben évente az országban többezer tonnányi zöldséget, gyümölcsöt, készételt dobunk a kukába... ami túlvásárlásokra enged következtetni. Aki megteheti, az segítsen azoknak, akik nélkülöznek... javasolja Rácz Anett szociológus.

Javasolt és kapcsolódó oldalak:
+ Mátrix Közhasznú Alapítvány
+ Centerke Adományozó Központ
+ Ingyenkonyha