2024.03.29. - Auguszta

Gianni otthon, a családjával tölti a Karácsonyt!

Gianni otthon, a családjával tölti a Karácsonyt!
A karácsonyokat családi körben, Olaszországban tölti Gianni Annoni, a mindig vidám médiaszemélyiség. Tizennyolcan ülik körül az asztalt. Szûkebb hazájában, Lombardiában az olaszok december 25-én ünneplik a karácsonyt.

"Közös, családi vacsorát csapunk szenteste, majd elmegyünk éjféli misére. Másnap reggel megtörténik az ajándékbontás, aztán jöhet a nagy ebéd. Az olasz otthonokból nem hiányozhat a betlehemi jászol. Korábban apámmal mindig kimentünk az erdõbe, és mohát szedtünk hozzá" - emlékezik vissza Gianni Annoni, aki családi körben már huszonnegyedikén kezdi a sütés-fõzést, majd másnap folytatja.
"Emlékszem, gyerekkoromban, amikor a nagymamám a cappellettit, a töltött tésztát készítette, mi, gyerekek segítettük neki. Ma is mindent együtt csinálunk. Vidéken lakunk, egy kis házban, és sokszor nem is használunk hûtõt, mindent kirakunk az erkélyre. Szeretjük a zselatinos pástétomokat A francia salátába nem teszünk almát, és a majonéznek is más íze van nálunk, mint Magyarországon.

Az elõételek között mindig van felvágott, lazac, koktélrák konyakos, rózsaszín szószban. Ebéd és vacsora elõtt aszalt gyümölcsöt, magvakat eszünk. Apám kedvence a datolya, amit a tévé elõtt szokott elmajszolni. Etiópiában született, onnan hozta ezt a szokást. Emellett õ felel a borokért, az italokért.

Fõételként húslevest fõzünk, és parmezánnal vagy túrós spenóttal töltött tésztát. Utána jön a fõtt hús háromféle szósszal: cukrozott pikáns gyümölccsel, ez a mostarda, zöld petrezselyemszósszal és édes kaliforniai paprikából készült szósszal. Azután következnek a sültek és a halételek. Az édesség általában pandoro vagy karácsonyi tronchetto."