2024.04.25. - Márk

Szentpétervári néma bulik

Moszkva - A szentpétervári ifjúság körében egyre népszerûbbek a néma bulik, ahol a résztvevõknek tilos akár egyetlen szót is kiejteniük.

A város központjában az új divat kedvelõit immár két éjszakai szórakozóhely várja, ahol a látogatók egymással, ahogy a személyzettel is csupán jelbeszéddel, vagy írásban értekeznek. A beszédtilalom megszegõit a néma kidobóemberek távolítják el a szórakozóhelyrõl - olvasható a Newsru címû orosz hírportálon.
A klubok falait "Csend-csend-csend!", vagy "Hallgass-hallgass-hallgass!" felíratok díszítik. A látogatók zöme az informatikusok körébõl verbuválódik, akik amúgy is szófukar emberek, s megszokták, hogy naphosszat a számítógép képernyõje elõtt ücsörögnek.

A csendkedvelõk olvashatnak, tanulhatnak, elmélkedhetnek, de akár táncolhatnak is halk zeneszóra. A beszédtilalom nemhogy nem gátolja az ismerkedést, hanem épp ellenkezõleg, elõsegíti. Itt ugyanis senki sem veszi zokon, ha valakitõl egy kis írásos üzenetet kap, vagyis a gátlásos, zárkózott egyének, akik szóban nehezebben fejezik ki érzelmeiket, egyenlõ eséllyel ismerkednek.