2024.04.25. - Márk

Nem lehetett a neve Péntek

Nem lehet egy olasz gyermeknek Péntek (Venerdi) a neve, mert ez a név nevetséges, ehelyett születésnapja szentjérõl, Gergelyrõl (Gregorio) kell elnevezni, és ezt kell bevezetni a hivatalos okmányokba is - így döntött az olasz semmitõszék egy két éve folyó jogi vitában.

Az olasz legfelsõbb bíróság ítéletével megerõsítette két genovai, egy alapfokú és egy fellebbviteli törvényszék döntését, amelyek szerint a Péntek név túlságosan Defoe Robinson Crusoe-jának jó vademberére utal, aki, a bírák szerint "alávetettséggel és alacsonyabb rendûséggel jellemzett figura".

A szülõk állítják: soha nem érezték, hogy fiúk nevének köze lenne a regény hõséhez, és csupán azért választották a Venerdi nevet, mert "jól hangzik". Éppen ezért a maguk részérõl a továbbiakban is így fogják szólítani. Mellesleg, mint az anya a Corriere della Sera címû olasz lapnak elmondta, senki nem kérdõjelezte meg névválasztásukat a gyermek megkeresztelésekor.

Az olasz törvények tiltják, hogy olyan nevet adjanak a szülõk gyermekeiknek, amely "nevetséges, vagy szégyellhetõ", a szülõk szerint azonban az erre vonatkozó jogszabály nem tiltja, hogy "naptári" neveket válasszanak. Ezzel kapcsolatban azt is sérelmezik, hogy a hírességek bármilyen extravagáns nevet adhatnak csemetéiknek az Óceántól a Chanelig.