2024.04.23. - Béla

'Már nem csupán sci-fi az emlékezet célzott kitörlése'

Washington - Amerikai kutatóknak sikerült kitörölniük kísérleti állatok egyes meghatározott emlékeit. "Az emlékezet célzott kitörlése már nem csupán a sci-fi történetek része" - olvasható a georgiai (USA) orvosi fõiskola kutatóinak tanulmányában, amely a Neuron címû szaklapban jelent meg. Joe Tsien és kollégáinak reményei szerint az eljárással a jövõben segíteni lehet majd olyan embereken, akiket traumás emlékek kínoznak.
A kutatók azt az ismeretet használták fel, hogy az emlékezetet négy különbözõ szakaszra lehet osztani: a megszerzés, a rögzítés, a tárolás és a lehívás szakaszára. Tsien közlése szerint génmanipulált egereknél csapatával meg tudtak változtatni egy fehérjét, amelynek meghatározó szerepe van az agysejtek összjátékában, és így az emlékezet számára is fontos.
Ennek a laboregerek által különösen nagy mennyiségben elõállított fehérjének a segítségével ki lehetett törölni információkat a rövid- és hosszú távú "félelem-memóriából", azoknak lehívása közben. Az egéragy többi információja nem szenvedett kárt ezalatt, magyarázták a kutatók.

"Az eredmények szerint sikeres genetikai módszerrõl van szó, amellyel gyorsan és célzottan lehet bizonyos emlékeket kitörölni, például a régi és újabb félelmekét - méghozzá anélkül, hogy az agysejtek károsodnának" - állítják a kutatók.

A módszert egy napon akár az emberi agyra is lehet alkalmazni, hogy ott ki lehessen törölni a megrázó élményeket vagy a mélyen ülõ félelmeket - míg az összes többi emlék megmarad, vélekednek a kutatók a Neuron címû szaklapban. Korai azonban még bármilyen csodaszerrõl beszélni: "Egyelõre még csupán egy nagyon magas hegy lábához érkeztünk meg" -hangoztatja Tsien.