2024.04.24. - György

Kínában büntetik a playback-et

A kínai Kulturális Minisztérium januártól életbe lépõ szigorítása után komoly büntetésre számíthatnak azok az elõadók, akik tátogással és kamu zenéléssel csapják be a rajongóikat.

A minisztérium egyik tisztségviselõje, Szun Csiu-hszia elmondta, a mûködési engedélyük bevonására számíthatnak azok, akiket egy kétéves ciklus során legalább kétszer playbackezésen kapnak.

Kínában a playback 80-as évek elejétõl az élõ tévé- és gálamûsorok térhódításával vált megszokottá. Az egyik legnagyobb kínai popsztár, Cseng Csün egy sanghaji helyi lapnak elmondta: az élõ mûsorokban a sztárok 20 százaléka énekel a saját hangján.

A Kulturális Minisztérium a playback elleni szabályzatában azt is kiköti, hogy a jótékonysági rendezvényeken részt vevõ kínai elõadók nem kaphatnak tiszteletdíjat. További változást jelent a hongkongi és a makaói mûsorszervezõknek, hogy januártól kezdve egyedüli befektetõként is szervezhetnek koncerteket a kínai szárazföld területén. Korábban a Kína különleges igazgatású területeirõl érkezett cégeknek kötelezõ volt együttmûködni a kínai szórakoztatóipari partnerekkel.