2024.04.16. - Csongor

(Gazdag) asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén - Moszkvában

Moszkva - A gazdasági válság lélektani problémákat okoz a moszkvai Rubljovka negyed milliárdos és szerény milliomos lakóinak: az ország csak milliomosok számára kialakított elsõ rendelõintézetének pszichoterapeuta tulajdonosa szerint szilveszterre válási hullám söpör majd végig a környéken.

A válság okozta feszültség elõhozza a testi és lelki panaszokat, de ez a hatás a problémák kezdete után 3-6 hónappal jelentkezik - állítja Artyom Tolokonyin pszichoterapeuta, aki szerint a férfiak még tartják magukat, sõt fizikai és családi gondjaikat a háttérbe szorítják, mert a túlélésért küzdenek.
A nõk azonban gyorsabban reagálnak, s nyomban depresszióba zuhannak, ha például a férj tízezer euróra - mintegy 2,66 millió forintra - szállítja le oldalbordája havi költõpénzét, és emellett mondjuk bejelenti: "Horgászni utazom a barátaimmal, vita kizárva, és különben is hülye vagy".

A férfiaknál problémákat okoz az is, ha a családban nem beszélnek az anyagiakról: a régi mondás szerint a férj hozza a pénzt, az asszony osztja a húst. Ha a férj vállalja mindkét funkciót, problémák támadnak a szexszel, a gyerekekkel, a férfi az asszonyt vádolja, pedig a hiba nála van.

A Rubljovkán a kapcsolatok 2-3 százaléka épül szerelemre és/vagy szeretetre, s a váratlan anyagi nehézségek rákos daganattá dagasztják a már a válság elõtt is meglévõ problémákat, ráadásul a terapeuta szerint a daganat eltávolítása megöli a családot.

Tolokinyin nem titkolt logikája a következõ: értelmetlen a gazdagokat olcsóbban gyógyítani. Páciensei számára a pénz az élet értelme. Könnyen megvigasztalódnak egy új autóval, és nem mennek orvoshoz. De ha annyit fizetnek egy családi konzultációért, mint egy jachtért, akkor komolyan veszik a dolgot. Igaza lehet, mert sorban állnak a betegek a klinikán, ahol az éves díj több mint 9 millió forintnak megfelelõ összeg. Ezért évente egy teljes kivizsgálás jár, és rendelkezésre áll bármilyen orvos, természetgyógyász, kezelés és masszõr, egészen a nõi nemi szervek belsõ masszázsáig.

A Tolkinyinnal készült interjút közlõ Komszomolszkaja Pravda címû lap munkatársnõje gyorsan felismerte a válási prognózis jó oldalát: a Rubljovkán és környékén mintegy százezer milliárdos és milliomos él, s ha a terapeuta jóslata akár csak részben beválik, nemsokára 10-15 ezer újra nõtlen "parti" szaladgál Moszkvában.