2024.04.24. - György

Turisztikai látványosság lett egy hóbagoly a Texel szigeten

Turisztikai látványosság lett egy hóbagoly a Texel szigeten
Hóbagoly tartózkodik az Északi-tenger egy holland szigetén, a ritka madárvendég jelenléte érdeklõdõk százait vonzotta Texel szigetére. A hétvégén akkora volt a kíváncsiak rohama, hogy hatalmas torlódások alakultak ki a sziget közútjain - számolt be az eseményrõl hétfõn a holland madártani szövetség (DBA).

A hóbagoly (Nyctea scandiaca) az uhu és a szakállas bagoly mögött a harmadik legnagyobb termetû bagolyfaj Európában. A tojók, amelyek a baglyok esetében mindig nagyobbak, mint a hím egyedek, 65 centiméter testhosszúságot is elérhetnek.
A faj költõhelye a sarkvidék tundráin, a Skandináv-félsziget hegyvidékein és Izlandon található. Kóborló példányok idõnként Közép-Európába is elvetõdnek; Magyarországon is több alkalommal figyeltek már meg télen hóbagolyt.

A holland szervezet szóvivõje arra gyanakszik, hogy a Texel szigetén felbukkant példányt egy erõs vihar sodorhatta dél felé. A szigeten mindenesetre sokáig kihúzhatja, ha nem nagyon háborgatják, mert táplálékot bõségesen talál magának. Utoljára 2002-ben Schiermonnikoog szigetén észleltek hóbaglyot Hollandiában.

A hóbaglyok fõleg rágcsálókkal és kisemlõsökkel táplálkoznak, de elfogják a sarki nyulat és a pehelyrécét is. Vizek mentén halat is zsákmányolnak.