2024.04.24. - György

Pénzzel fûtenek Baranya megyében

Megérkezett az elsõ pénzbrikettszállítmány a baranyai Geresdlakra: a forgalomból kivont pénzjegyekbõl készített, középületek fûtésére szánt hét tonnányi téglát Bana Gábor, a pécsi Elsõ Lyons Klub elnöke és Habjánecz Tibor polgármester vette át a községháza elõtt hétfõn.

Bana Gábor utalt rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank a nyár végén írt ki pályázatot karitatív, nonprofit szervezetek számára, hogy az elhasználódott bankjegyekbõl készített brikettekkel kiválthassák a hagyományos, sok pénzbe kerülõ tüzelõanyagot. A jegybank régen egy erõmûben semmisítette meg az elrongyolódott, elkoszolódott bankjegyeket, amelyek elégetése ráadásul milliókba került.

A pályázatra 29-en jelentkeztek, köztük a nyertes, a több településen jótékonysági tevékenységet folytató pécsi Elsõ Lyons Klub Geresdlaknak ajánlotta fel a briketteket.

A klub elnöke beszámolt arról, hogy eredetileg 70 tonnányi, összesen 350 milliárd forint értékû elhasználódott, sérült pénzbõl összeaprított és préselt téglatömeget nyertek, de a mennyiség az idõközben bevont és feldolgozott bankókkal együtt 100 tonnára nõtt, ezt a következõ hetekben, folyamatosan szállítják a községbe.

Habjánecz Tibor közölte, hogy az adomány két fûtési idényre elég a 960 lelket számláló és évente mintegy 200 millió forintból gazdálkodó Geresdlaknak, amely összesen 14 millió forintot takarít meg azzal, hogy pénzbrikettel táplálja a tüzet a községháza, az óvoda, iskola, mûvelõdési ház, s a helyi konyha vegyestüzelésû kazánjaiban.