2024.04.20. - Tivadar

Ájulásig számítógépezett

Stockholm - Összeesett és epilepsziaszerû rohamot kapott egy 15 éves svéd fiú azután, hogy 24 órán keresztül játszott egyfolytában az egyik legnépszerûbb számítógépes játék, a World of Warcraft legújabb kiadásával.

"Egész nap és egész éjszaka játszottak. Esetleg aludhattak egy-két órát. Alig ettek valamit, a számítógép mellett reggeliztek" - idézte a gyermek apját kedden a Kva:llposten svéd napilap.
Svédországban a múlt csütörtökön dobták piacra a számítógépes játék újabb kiadását. A fiúk szombaton kezdtek játszani, s vasárnap délutánig szinte egyfolytában gép elõtt ültek.

Az orvosok szerint az alvásmegvonás, a táplálékhiány és a játékra való hosszas összpontosítás együttes hatása borította fel a fiú szervezetét. Teljes felépülésre számíthat, ám édesapja azt tervezi, hogy korlátozni fogja azt az idõt, amit gyermeke számítógépes játékkal tölthet.

"A World of Warcraft népszerûsége aggodalomra ad okot, mivel a gyerekek körében egészségtelen játékfüggõséget okozhat" - mondta a hír kapcsán a BBC hírszolgálatnak Richard Graham, a londoni Tavistock Center gyermekpszichológusa.

Van néhány páciensem, aki képes napi 14-16 órát játszani szünet nélkül, az õ esetükben nagyon súlyosak lehetnek a következmények... Az egyik lelkesen számolt be arról az érzésrõl, amelyet a játék során elért nagy siker okozott neki, amikor azonban abbahagyta a játékot, elhagyatottnak érezte magát - magyarázta. Néhány páciense pedig épp azért mondta le a pszichológussal való találkozás idõpontját, mert nem tudta abbahagyni a játékot - tette hozzá.