2024.03.29. - Auguszta

Kiemelnek egy mûkincsekkel megrakott hajót

Kiemelnek egy mûkincsekkel megrakott hajót
Moszkva - Hamarosan kiemelnek egy 1771-ben elsüllyedt hajót, amely az orosz cári gyûjtemény számára vásárolt mûkincseket szállított, s remélik, hogy számos neves XVI-XVII. századi németalföldi festõ képeit viszonylagos épségben találják meg.

Artyom Taraszov, a Nemzeti Kulturális-történelmi Értékek Megmentése elnevezésû alapítvány elnöke a tervet sajtóértekezleten tette közzé azzal, hogy várhatóan 2010-ben látnak hozzá a munkához.
Az 1999-ben, 41 méteres mélységben megtalált vitorláshoz a finn Tengerészeti Múzeum munkatársai expedíciót szerveztek, s meggyõzõdtek arról, hogy egyenesen áll, mintegy másfél méternyire a tengerfenék talajába süllyedve.

A rakomány összetételét archív dokumentumokból rekonstruálták, s egyes szakértõk szerint a képek között akár Rembrandt-festmény is lehet.

A mûkincseket - a képek mellett porcelánokat és iparmûvészeti remekeket - II. Katalin cárnõ megbízásából vásárolták egy amszterdami árverésen az akkori Téli Palota, a mai Ermitázs számára. A tárgyakat szállító Frau Maria elnevezésû sóner (hosszú, keskeny testû, kétárbocos hajó) azonban 1771 októberében viharba került és elsüllyedt a svéd partok elõtt, egy ma Finnország felségvizeihez tartozó helyen.

A szakértõk azért reménykednek a 27 festmény viszonylagos épségében, mert arra számítanak, hogy a korabeli szokásoknak megfelelõen azokat nem faládákba, hanem viasszal légmentesen lezárt óncsövekbe csomagolták.

Vita csak arról van, kinek a tulajdonát képezik a Frau Marián lévõ mûkincsek, amelyeknek értékét legalább 500 millió euróra becsülik. Egyesek úgy vélik, egész Európáé, s vándorkiállításon kell majd folyamatosan bemutatni a tárgyakat. Ugyanakkor mások arra hívták fel a figyelmet, hogy Oroszország az Orosz Birodalom jogutódaként jogot formálhat a II. Katalin cárnõ által megvásárolt mûtárgyakra.