2024.04.23. - Béla

Napelemek a kripták tetején

A városi temetõ kriptáinak tetején elhelyezett napelemek termelik az energiát a spanyolországi Santa Colomában.A Barcelona melletti város temetõjében összesen 462 napelemet szereltek a síremlékek tetejére.

A telep hatvan háztartás éves energiaszükségletét fedezi a 124 ezer lakosú hegyvidéki városban, amelynek területe mindössze másfél négyzetkilométer, és olyan sûrûn beépített, hogy napelemfarmnak alkalmas lapos, nyílt terület nem maradt máshol, csak a temetõben.

A hosszú falakra emlékeztetõ kriptákban egymás felett öt koporsó nyugszik. Elõttük mûvirágcsokrok virítanak. Az építmények tetejére szerelt napelemeket dél felé tájolták, és olyan szögbe állították, hogy a temetõlátogatók szinte semmit nem látnak belõlük. Ennek ellenére nehéz volt eladni az ötletet. "Az elsõ reakció az volt, hogy +ezek õrültek+, meg hogy +micsoda tiszteletlenség a halottakkal szemben+" - mondta Antoni Fogue, a városi tanács tagja, a napelemprojekt motorja.

Az önkormányzat és a temetõ vezetõi felvilágosító, tudatformáló kampányt indítottak, és végül sikerült meggyõzni a közösséget, hogy a környezetbarát energiatermelés is az õsök elõtti tisztelet egy formája - mondta Esteve Serret, a múlt héten felavatott temetõi telepet üzemeltetõ Conste-Live Energy igazgatója.

A temetõben 57 ezer ember maradványai nyugszanak. Területének kevesebb mint öt százalékát fedi a 720 ezer eurós (186 millió forint) befektetéssel létrehozott napelemfarm, amely évente 62 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a környezetet.