2024.04.25. - Márk

Kormányülés elõtt ezután csak hideget ehetnek a szerb miniszterek - ez egy igazi megszorítás!

Kormányülés elõtt ezután csak hideget ehetnek a szerb miniszterek - ez egy igazi megszorítás!
Belgrád - A nemzetközi gazdasági válság begyûrûzött a szerb kormányhoz is, és takarékosságra kényszerítette - ezután a kormányépület éttermében nem lesznek meleg fõételek, csak szendvicsek, saláták, hideg elõételek, levesek és édességek.

Az étlap lepusztításának legfõbb oka, hogy a meleg ételek egy jelentõs részét egyszerûen kidobták, mivel a konyha kicsi, tárolásra alig van hely benne, a miniszterek pedig csak ritkán, fõleg a csütörtöki kormányülések elõtt látogatták az éttermet.
Amit tehát az adminisztratív alkalmazottak nem fogyasztottak el, az minden nap ment a szemétbe.

Ezért ma már a belgrádi Nemanjina utca 11. alatti menza étlapján többnyire csak sonkás szendvics, (tojásos, csirkemelles, majonézes, krumplis) orosz saláta, borjú-raguleves, zöldsaláta, pizza szerepel. Mindez persze nagyon jutányos áron, a városban fellelhetõ legolcsóbb árak egyharmadáért. Ez azért indokolt, mert az elõkelõ helyen dolgozó beosztottak legfeljebb csak a státusukkal büszkélkedhetnek, a fizetésükkel nem: egy miniszteri titkárnõ például mintegy 17 ezer dinárt, nagyjából 60 ezer forintot keres egy hónapban.

A spórolási kényszer érzete ugyanakkor még nem támadt fel a parlamentben, amelynek étkezdéje a legolcsóbb étterem Szerbiában. Naponta 10 meleg fõételt, elõételeket, leveseket, salátákat, édességeket kínál, s ha valaki olyan nagy étkû, hogy a teljes étlapot kikéri, akkor fizet nem egészen 7000 forintnak megfelelõ összeget