2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Itt vannak a robotszínészek!

A táncoló és házõrzõ robotok után itt vannak a robotszínészek: Oszakában debütáltak egy ember-robot színházi produkcióban.Az oszakai egyetem színpadán bemutatott darab a közeli jövõben játszódik. A drámai konfliktus abból alakul ki, hogy egy fiatal pár két háztartási robotja közül az egyik elveszti motivációját.

A színészetre programozott gépek képesek arra, hogy párbeszédet folytassanak valódi kollégáikkal, és beléjük táplálták a színpadi mozgást is.

Oriza Hirata drámaíró szerint az Én, a dolgozó címû színmû az ember és technika közötti kapcsolat kérdését feszegeti. A depressziós robot az egyik diskurzusban arra panaszkodik, hogy unalmas és lealacsonyító feladatokra kényszerítik, és azt firtatja, vajon milyen szerepe is van az emberek (gazdái) életében.

A játék egyelõre csupán húszperces, de a tervek szerint rendes elõadásnyi hosszúságúra hizlalják majd 2010-re.A robotszínészeket a Mitsubishi gyártotta, de programját az egyetem szakértõi fejlesztették ki két hónap alatt.

A gépember egy méter magas, és típusát korábban elsõsorban házfelügyeletre és titkári feladatokra használták.Ha ez így megy tovább, hamarosan autogramot fognak osztogatni és menekülniük kell a paparazzik elõl, holott még azt sem tudjuk, hogy vajon kedvükre való-e a színészi karrier - írta a BBC.