2024.04.19. - Emma

Újra Milliomosok Vására Moszkvában

Újra Milliomosok Vására Moszkvában
Moszkva - Moszkvában újra megnyílt a Milliomosok Vására, s újra valószínûtlen holmikat kínál mindazoknak, akiknek van elég pénzük és nem sajnálnak maguktól egy kis örömet, kerül, amibe kerül.

A 12 ezer meghívott milliomos vendég és az érdeklõdõk, akik hajlandók kifizetni a belépõjegy 64 dollárnyi (több mint 13 ezer forintnyi) árát, természetesen szmokingban és estélyi ruhában érkeztek a hétvégi megnyitóra, csak Rafael Nadal világklasszis teniszcsillagot nem akarták beengedni, mert senki nem ismerte meg szmokingban, noha õ volt az est fõvendége.
Idén a vásáron kapható árukat tekintve a legdrágább ajándékok között van a G650 Gulfstream magánrepülõgép 65 millió dollárért (mintegy 13,26 milliárd forintért), a Predator 108 yacht - ilyenen száguldozott a Casino Royal címû filmben James Bond -, amely már ötmillió fontért (mintegy másfélmilliárd forintért) kapható, egy 60 millió dolláros (mintegy 12,24 milliárd forintos) helikopter, s persze több megvásárolható sziget.

Az ár-értékarányt nézve azonban alighanem még drágább apróságok is fellelhetõk, például korszerû "belbeccsel", de a harmincas évek karosszériájával ellátott Mercedes egymillió dollárba - 2004 millió forintba - kerül, 175 ezer dollárért - mintegy 45,28 millió forintért - kapható a Schimmel cég Pegazus zongorája, s 13 ezer dollárnál - 2,65 millió forintnál - kezdõdnek az Ego cég notebookjai, amelyeket kívánság szerint rózsaszínû briliánsokkal raknak ki, vagy szõrmével, esetleg bõrrel vonnak be, természetesen a vevõ kívánsága szerinti színben.

A legtöbb standon persze ingatlanokat kínálnak: Donald Trump például egy Manhattanben építendõ szállodához keres befektetõket.

Jelena Kudozova igazgató szerint a luxus kategóriájú cikkek piaca szenvedi meg a legkevésbé a válságot, s Oroszország még ezen belül is különleges piac, mivel azt itteni vevõk nem garasoskodnak.

Mindez a rendezõk reményei szerint így lesz most is annak ellenére, hogy a Világbank kimutatása szerint az orosz dúsgazdagok máris 300 milliárd dollárt vesztettek csak a részvényárfolyamok zuhanásával. Ám Oroszországban lassan százezer felé közelít a dollármilliomosok száma, s nekik például egy kristályokkal kirakott ezüst focilabda, amelybõl mindössze 11 készült, 11 ezer euróért - mintegy 2,84 millió forintért - nyilván apró szuvenír.