2024.04.19. - Emma

Õsi városra bukkantak Peruban

Régészek az Andok hegyoldalába vájt eltûnt városra bukkantak, amelyet a titokzatos Chachapoya perui törzsnek tulajdonítanak.

Peru északi részén, az õserdõben 12 hektáros területre bukkantak, amelyen a feltételezések szerint a Chachapoya nevû õsi perui törzs élt.


A hegyoldalba vájt épületeket helyiek fedezték fel, akik egy vízesés hangja után mentek, majd kilyukadtak a sûrû növényzettel borított hegyoldalba vájt épületeknél.

Az eddig feltáratlan építmények, amelyek több mint ezer évesek lehetnek, meglepõen jó állapotban vannak. Olyan eldugott helyen vannak, hogy nemcsak a régészek, de a fosztogatók figyelmét is elkerülte a hely, mert értékes kerámiákat és érintetlen temetkezési helyeket találtak a helyszínen.

Szakértõk azt feltételezik, hogy a most feltárt helyet az õsi lakosok kilátónak és õrhelynek használták, hogy onnan tartsák szemmel az ellenséget.

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a Chachapoya civilizációnak az inkák vetettek véget 1475-ben. Amikor 1535-ben megérkeztek a spanyol hódítók Peruba, együtt vették fel a harcot az inkák ellen a "felhõharcosokkal", akiket végül különbözõ Európából származó betegségek öltek meg.