2024.04.25. - Márk

Érdekes törvények a briteknél! Tilos a vasárnap leölt állat húsát árusítani!

Tilos a briteknek felbontani a becsomagolt tojásokat és vasárnap leölt állat húsát árusítani - mondta az angol parlament egy ellenzéki képviselõje, aki mindezzel a miniszterek által bevezetett jogszabályok nevetséges voltát igyekezett hangsúlyozni.

Alig egy nappal azután, hogy a Gordon Brown által vezetett kormány nyilvánosságra hozta a jövõ évre vonatkozó törvénykezési jegyzéket, a liberális demokrata Chris Huhne megjegyezte, hogy az új rendelkezések, a szabálysértések sokszor "egészen bizarr" fajtáit vonultatják fel, illetve teremtik meg.

Amióta a Munkáspárt 1997-ben - akkor még Tony Blairrel a miniszterelnöki bársonyszékben - átvette a hatalmat az országban, összesen 3600 új törvénysértési formát határozott meg - mondta Huhne. Majd hozzátette, hogy ezek a rendelkezések eléggé megnehezítik mind a rendõrség munkáját, mind az igazságszolgáltatás rendszerét.

"Néhány ezek közül a szabálysértések közül egészen bizarr, például az atomrobbanásra vonatkozó törvénysértés" - mondta Huhne a parlament tagjainak. "Az az elgondolás, hogy valaki úgy követ el atomrobbanást, hogy azzal senkit sem öl meg, és ezért gyilkossági kísérlettel vádolják meg, rendkívül erõltetettnek tûnik" - mondta a Huhne.

Az új szabálysértések között szerepel még a "hatósági tájékoztatás ellenében a bedobozolt tojások felbontása", valamint a "vasárnap vagy karácsony napján leölt vad madár húsának eladásra kínálása" is.

Huhne azzal vádolja a kormányt, hogy az semmit nem tesz ezeknek a törvényeknek az eltörlése érdekében. Jack Straw igazságügyi miniszter arra kérte a felháborodott parlamenti képviselõt, hogy készítsen egy teljes listát az általa sérelmezett szabályzatokról.