2024.03.19. - József, Bánk

Kis híján végzetessé vált egy öngyilkossági jelenet Bécsben

Kis híján végzetessé vált egy öngyilkossági jelenet a bécsi Burgtheater színpadán, a hamburgi Thalia társulat vendégszereplésén. A drámában - Friedrich Schiller Stuart Máriájában - az egyik szereplõnek önkezével kell véget vetnie az életének -, ami majdnem be is következett.

A figurát alakító 30 éves színész, Daniel Hoevels az elõadás zárójelenetében begyakorolt mozdulattal metszette el a nyakát, abban a hiszemben, hogy a kés ugyanaz a színházi kellék, amelyet korábban is használt. De nem az volt, hanem egy valódi, éles vágószerszám.

A vágást követõen a színész nyakából spriccelni kezdett a vér, õ maga pedig - részben a sokk következményeként - összerogyott. A közönség fergeteges tapsviharban tört ki a "különleges hatás" láttán. A nézõk ugyanis azt hitték, hogy az egész csupán valósághû színpadi trükk. Csak azután döbbentek rá, hogy valami nagy baj van, amikor Hoevels nem állt fel, hogy a többiekkel együtt meghajoljon és megköszönje a tapsot.

Jóllehet jelentõs mennyiségû vért vesztett, a színész túlélte a túlságosan is jól sikerült öngyilkossági aktust. Szerencséje volt, mert a metszés elkerülte a nyaki verõeret. Ha valamivel mélyebb a vágás, ott a helyszínen vérezhetett volna el.

Az osztrák bulvársajtó szerint a rendõrség nyomozni kezdett az ügyben, még DNS-mintákat is gyûjtenek. Azt kívánják kideríteni, hogy az eset fatális véletlen vagy pedig gyilkossági kísérlet volt-e. Az ORF televízió közölte, hogy vad találgatások kaptak lábra: vannak, akik azt állítják, hogy egy féltékeny vetélytárs rejtõzhet a "merénylet" mögött, mások azt mondják, hogy a kelléktárosok bûne, hogy egy valódi, kiélesített kést ragadott fel a színész. A tudósítások alapján azt már megállapították, hogy vágószerszámot egy helyi üzletben vásárolták, a nyomozók szerint még az árcédula is rajta volt a nyelén.

A Burgtheater közleményben igyekezett lehûteni a kedélyeket. Tájékoztatója szerint a színész jól van, a közeli napokban már újra láthatja õt a közönség. A színház vezetõsége tisztázta azt is, hogy a biztonsági intézkedésekért - köztük a kellékekért - a hamburgi társulat a felelõs, a kés pedig nem bécsi eredetû, hanem a német nagyvárosból származik.