2024.04.20. - Tivadar

A delfineknek fáj a gyorsúszás

A delfineknek fáj a gyorsúszás
Sokkal nagyobb sebességre lenne képes, mégsem úszik óránkénti 54 kilométeresnél gyorsabb tempóban a delfin, hogy elkerülje a farokuszonyát kínzó fájdalmat - mutatták ki izraeli tudósok.

A fájdalom forrása a kavitáció nevû fizikai jelenség, amely a hajóépítõ mérnököknek is problémát okoz. A vízben gyorsan mozgó tárgyak körül a nyomáskülönbség miatt buborékok keletkeznek, amelyek felrobbannak. A sorozatos lökéshullámoknak a hajók propellere nem tud ellenállni, és az erõs fém egy idõ után megadja magát.

A kavitáció óránkénti 36 és 54 kilométer közötti sebesség esetén indul be, 54 kilométer pedig a delfin végsebessége a haifai Technion-Israel kutatóintézet vizsgálata szerint. Az áramvonalas testfelépítés miatt a delfin ennél jóval gyorsabban is tudna úszni, de 54 felett az apró buborékok kipukkanása olyan fájdalmat okoz a farokuszonyban, mintha tûvel szurkálnák az idegvégzõdésekkel teli testrészt.

A kutatók más tengeri emlõsöket és halakat is vizsgáltak. Kimutatták például, hogy a kormos nyársorrú hal százzal szeli a hullámokat, a tonhal pedig 62-vel száguld, mert a farokuszonyukban nincsenek érzékeny idegvégzõdések, és fájdalomkerülési célból nem kell visszavenni a sebességbõl - számolt be a kutatásról a GEO címû tudományos ismeretterjesztõ magazin németországi kiadása.