2024.04.25. - Márk

Meghalt a Londonban december elején szétválasztott sziámi ikrek második tagja is!

Meghalt a Londonban december elején szétválasztott sziámi ikrek második tagja is - jelentette be pénteken a szétválasztást végzõ Great Ormond Street kórház.

A kis Faith (Hit) halála karácsony napján következett be és - mint a kórház közölte - "nem volt váratlan" a számos komplikáció miatt. A leány testvérpár másik tagja, Hope (Remény) már december 2-án, a rendkívül bonyolult mûtét után néhány órával elhunyt. Faithnek a mûtét után 50 százalék túlélési esélyt jósoltak orvosai.

A mellkastól alhasig összenõtt két kislány mája, vérkeringése és bizonyos bélszakaszai közösek voltak. Az operációt húsz orvos közremûködésével végezték az összetett feladat miatt: meg kellett osztaniuk a kislányok máját, figyelni kellett arra, hogy mindkettejüknek a kielégítõ emésztéshez elegendõ bélcsatornája maradjon, valamint szét kellett választaniuk a csípõcsont összenõtt részeit is.

A kislányokat november 26-án hozta világra Laura Williams. A 18 éves nõ a legfiatalabb anya, aki valaha is sziámi ikreknek adott életet Nagy-Britanniában.

Átlagosan 50 ezer szülésbõl egyszer jön a világra sziámi ikerpár. A sebészeknek akkor van a legkönnyebb dolguk, ha a gyermekek a mellkasuknál nõttek össze.