2024.04.24. - György

Elhunyt Edna Parker a világ legidõsebb embere!

A korrekordert kórházba szállítás közben, mentõautóban érte a halál az ország középsõ részén fekvõ Tomar térségében - jelentette a Lusa portugál hírügynökség. Az 1893. szeptember 10-én született Maria de Jesus 115 évet és 114 napot élt. Felpüffedés miatt hívtak érte mentõt.

A világ legidõsebb emberének címét a portugál matróna csupán november óta viselte, amikor elhunyt az addigi korrekorder, a 115 évet és 220 napot élt amerikai Edna Parker.
Maria de Jesus nagyon szegény családban született és baleset következtében még gyermekkorában megvakult egyik szemére. Már 12 éves korától a mezõn dolgozott és soha nem járt iskolába.

Férjével egy Corujo nevû faluban telepedett le és hat gyermeket nevelt fel, anélkül, hogy valaha is beteg lett volna vagy egyetlen szem gyógyszert is beszedett volna. 57 évesen megözvegyült. 100. születésnapján azt kívánta, hogy bárcsak megtanulhatna írni-olvasni, de lánya, Maria Madalena szerint ez a vágya nem tejlesült.

A "szuperszázasokat", vagyis a 110 évesnél is idõsebb embereket nyilvántartó amerikai internetes portál, a Gerontology Research Group szerint a portugál asszony halála után a világ igazoltan legidõsebb embere az amerikai Gertrude Baines, akit 1894. április 6-án anyakönyveztek.