2024.04.23. - Béla

Összecserélték a zászlókat a zsebnaptárban

Néhány kellemetlen hiba csúszott abba a zsebnaptárba, amelyet a prágai kormány készíttetett abból az alkalomból, hogy Csehország január elsején átvette az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

A díszes kiskönyv készítõinek ugyanis sikerült összekeverniük a lett, a litván és az osztrák zászlót. A nem olcsó zsebnaptárak így végül is raktáron maradtak.

A bõrkötéses, nagyon elegáns kiállítású zsebnaptár egyebek között tartalmazza az Európai Unió 27 tagállamának nemzeti ünnepeit és az idei év elsõ hat hónapjának legfontosabb uniós rendezvényeit. A lett nemzeti ünnepnél azonban a litván, míg a litván nemzeti ünnepnél a lett, illetve az osztrák zászló díszeleg.

Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelõs kormányfõhelyettes, akinek hivatala 10 ezer példányban a zsebnaptárt elkészíttette, mentegeti a helyzetet:

"Ez a hiba, ez a csere sajnos nem elsõ ízben történt meg. Az is valószínû, hogy nem mi vagyunk az utolsók. Lettország és Litvánia neve angolul nagyon hasonlít egymásra, s ez komoly kísértés a tévedésre. Sajnálatos, de megtörténik" - mondta újságíróknak Vondra.

Kijelentette, hogy a kellemetlen és botrányos hibáért senkit sem kíván felelõsségre vonni, holott a 10 ezer darab zsebnaptár most már használhatatlan, s hivatalának újabb, javított sorozatot kellett nyomtatnia.

A kormányhivatal utólag megpróbálta a nyomdára kenni a hibát. "Mindent ellenõriztünk. A tõlünk elküldött anyag rendben volt. Valószínûleg nyomdai hibáról van szó. Nem mi vagyunk a felelõsek, s fizetni sem kívánunk" - reagált újságírók érdeklõdésére Michaela Jelínková, a miniszterelnökhelyettes szóvivõje.

A prágai lett és litván nagykövetség nem vette nagyon a szívére a dolgokat. "Kellemetlen, de elég gyakran megtörténik. Már annak is örülünk, hogy a hibát észrevették, s a zsebnaptárakat nem osztották szét a diplomaták között" - kommentálta a helyzetet Edgars Bondars, a prágai lett nagykövetség diplomatája.