2024.03.29. - Auguszta

Elevenen megégettek egy fiatal lányt

Elevenen megégettek egy fiatal lányt Pápua Új-Guineában, ahol gyakran megölik a nõi boszorkányokat, a házasságtörõ vagy AIDS-beteg nõket a fekete mágia rituáléi szerint - adta hírül a helyi sajtó.

Az eset szemtanúi elmondták, a 16-20 év közötti lányt egy fatörzsekbõl rakott oszlophoz kötözték, kezét hátrakötötték, szemét bekötötték, száját betömték, mielõtt lelocsolták volna benzinnel és meggyújtották a tüzet Mount Hagenben, az ország harmadik legnépesebb városában..

A térség rendõrfõnöke barbár cselekedetnek minõsítette az esetet.

A sajtó beszámolt olyan esetekrõl is, amikor AIDS-betegeket családtagjaik élve temettek el attól való félelmükben, hogy megkapják a betegséget. Ezért a fertõzöttek eltitkolják állapotukat, amivel hozzájárulnak a betegség terjedéséhez.

Az óceániai szigetország hatmilliós lakosságának két százaléka AIDS-beteg, de becslések szerint ez a szám 2012-re elérheti az öt százalékot. Az ausztrál AusAID segélyszervezet becslése szerint, ha ez a tendencia folytatódik, a munkaerõ 12,5 százalékkal, a GDP 1,3 százalékkal fog csökkenni, és az AIDS-betegek a kórházi ágyak 70 százalékát foglalják majd el 2025-ben