2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Rájár a rúd az orosz milliárdosokra!

Rájár a rúd az orosz oligarchákra, akiknek egykor mesés vagyonát igencsak megcsapolta a világméretû pénzügyi válság. Az amerikai Forbes magazin becslése szerint a 25 leggazdagabb orosz üzletember mintegy 180 milliárd dollárt veszített a tõzsdéken végigsöprõ bessz és vállalataik értékének csökkenése következtében.

Roman Abramovics, az angol Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa, aki vagyona nagy részét az Evraz holdingba fektette, hat hónap leforgása alatt hatalmasat bukott a londoni tõzsdén. Az Evraz itt jegyzett részvényeinek az értéke 28-ról 3,2 milliárd euróra zuhant.

Az orosz oligarchák egykor leggazdagabbika, Oleg Deripaszka vagyona tavaly nyáron még 28 milliárd euróra rúgott. Mostani értéke viszont alig haladja meg a 7 milliárdot. Az alumíniumbáró néven is emlegetett vállalkozó alighanem csõdbe jutott volna, ha az orosz állam nem nyújt neki 3,5 milliárd eurónyi hitelt. Deripaszka adóssága ezzel együtt 14 milliárd eurót tesz ki - írta a Der Spiegel.

Az acéliparban jeleskedõ Vlagyimir Liszin korábban 22,2 milliárd eurós vagyonnal büszkélkedhetett; ma "mindössze" 3,1 milliárdja van, amellyel szemben 3,3 milliárd eurót kitevõ adósságállomány áll. Hasonlóan pórul járt a másik acélbáró, Alekszej Mordasov: az õ 22,1 milliárdnyi vagyona mára 3,5 milliárd euróra olvadt - igaz, az õ lelkét csupán 0,2 milliárd euróval egyenértékû adósság nyomasztja. Deripaszkának és társainak - akárcsak a bajba jutott amerikai bankoknak és konszerneknek - az állam sietett a segítségére.

Az alumíniumbáró annak idején hitelbõl finanszírozta Basel nevû cégbirodalmának felépítését, amelyhez autógyáraktól biztosítótársaságokig, bankoktól repülõgépgyártó üzemekig és Nigériától Tádzsikisztánig számtalan cég tartozik. Tavaly áprilisban Deripaszka 25 százalékos részesedést szerzett a világ legnagyobb nikkeltermelõ cégében, az orosz Norilszkban. Az ügylet érdekében 11 nagybanknál elzálogosította részvényeit.

A válság nyomán ezek értéke nagyot zuhant, mire a bankok új biztosítékokat kezdtek követelni a mágnástól. Megakadályozandó, hogy külföldi bankok résztulajdont szerezzenek az orosz színesfémipar e gyöngyszemében, a Kreml több milliárd eurót kölcsönzött Deripaszkának. Egyúttal bekerült a képviselõje a Norilszk felügyelõbizottságába. Megfigyelõk most attól tartanak, hogy az orosz állam egyfajta hiperoligarchává növi ki magát, visszacsinálva a 90-es évek elején lezajlott privatizáció jelentõs részét.