2024.04.25. - Márk

108 éves korában elhunyt az elsõ világháborús brit veterán

Az elsõ világháború még életben maradt három brit veteránjának egyike, Bill Stone 108 éves korában elhunyt - jelentette be hétfõn a brit védelmi minisztérium.

A katona, aki 1918-ban lépett be a királyi haditengerészethez és 1940-ben Dunquerque evakuálásában is részt vett, egy berkshire-i gondozóotthonban halt meg szombaton. Õ volt az utolsó olyan ismert brit veterán, aki mindkét világháborúban harcolt.

Stone 1900-ban született Ledstone-ban, Anglia délnyugati részén egy 14 gyermekes családban. Már 15 évesen be akart állni a tengerészethez, de apja nem volt hajlandó aláírni a papírokat, mert három idõsebb fia már ott szolgált.

A fiú azonban kitartott, és 18. születésnapján bevonult. Az elsõ hajója a HMS Tiger volt, egy széntüzelésû cirkáló.

A második világháború végén, 1945 szeptemberében szerelt le.
A polgári életben dohányboltot és fodrászatot mûködtetett a devoni Paigntonban. (Szabadidejében a hajókon is borbélyként dolgozott.) Végül 1968-ban vonult nyugalomba.

"Szeretett énekelni, a legtöbb himnuszt kívülrõl fújta, és hatalmas repertoárja volt a régi slágerekbõl - gyakran több szöveggel is" - mesélte róla lánya, Anne Davidson.

"Tiszta élet, elégedett elme és hit az istenben" - ezek voltak vezérelvei, tette hozzá.
Tavaly, a fegyverletétel 90. évfordulóján két, még életben lévõ elsõ világháborús veterán bajtársával, a 112 éves Henry Allinghammel és a 110 esztendõs Harry Patchcsel vett részt a ceremónián. Az ünnepség után Gordon Brown brit miniszterelnök is fogadta a háborús matuzsálemeket.