2024.04.19. - Emma

Elhunyt Patrick McGoohan!

Elhunyt Patrick McGoohan!
Nyolcvan évesen Los Angelesben elhunyt Patrick McGoohan amerikai színész, akit leginkább a Columbo sorozatból ismerhetnek a nézõk.

A népszerû krimisorozat több epizódjában is õ alakította a gonosz gyilkost, emellett producerként is egyengette a ballonkabátos nyomozó kalandjait. A hírnevét még Angliában alapozta meg a The Prisoner címû tévésorozattal.

Az ír gyökerû McGoohan New Yorkban született, de Angliában és Írországban nevelkedett. Elsõ szerepeit a Danger Man címû tv-filmsorozatban alakította, egy titkosügynököt játszott.

Hosszú karrierje során két Emmy-díjat is nyert, mindkettõt egy-egy Columbo-filmben nyújtott alakításáért; 1974 és 1990 között a sorozatban több, különbözõ figurát is játszott.

1959-ben A világ legnagyobb embere címû dráma tévéváltozatában nyújtott alakításáért - mint az év legjobb tévészínésze - elnyerte a Brit Mozi- és Tévéakadémia (BAFTA) díját is.

1995-ben õ játszotta Mel Gibson filmjében, A rettenthetetlenben Nyakigláb Edward király szerepét. Majdnem õ lett James Bond az elsõ 007-es filmben, a Dr. No-ban, de a szerepet végül Sean Connery kapta.

McGoohan további fontos szerepei: Zebra kutatóbázis; Mária, a skótok királynõje; Egy zseni, két haver, egy balek; Száguldás gyilkosságokkal; A vasálarcos; Szökés Alcatrazból.