2024.03.29. - Auguszta

Sosem házasodjunk muzulmán férfival!

José Policarpio lisszaboni érsek egy interjúban figyelmeztette a portugál nõket arra, hogy számos problémával járhat, ha egy muzulmán vallású férfivel kötnek házasságot.

"Csak óvatosan a szerelemmel! Kétszer is gondolják át, alaposan fontolják meg a házasságkötést egy muzulmánnal! Problémát jelent, és még Allah sem tudja, mi lesz a vége" - mondta az ország elsõ számú katolikus méltósága.

Policarpio érsek rámutatott, hogy Portugáliában "nagyon nehéz" a párbeszéd a muzulmánokkal. "Csak azzal lehet beszélni, aki akar is beszélni. A mi muzulmán testvéreinkkel például nehéz" - vélekedett.

A portugál katolikus egyházi vezetõ szerint bár az elsõ lépéseket már megtették a más vallásúak, köztük a muzulmánok irányába, a feladat fáradságos, mert a muzulmánok "csak azt fogadják el, hogy az övék az egyetlen és abszolút igazság".

Policarpio elismerte, hogy a katolikus portugálok nagyon tudatlanok a muzulmán vallást illetõen, egyetlen órát sem pazarolnak arra, hogy megértsék ennek a vallásnak az alapjait, és a Koránt sem olvasgatják.

"Ha párbeszédet szeretnénk a mohamedánokkal, ismernünk kell életfelfogásukat, hitüket. Vagyis elõször jobban meg kell ismernünk, és aztán tisztelnünk ezeket a dolgokat" - mondta.
Portugáliában mintegy 100 ezer muzulmán él, fõleg a három legfontosabb mecset környékén.